Eco-driving op het Brusselse busnet (MIVB)

De MIVB implementeerde een eco-drivingprogramma voor zijn busvloot. Bussen werden uitgerust met een weergave-indicator, die de chauffeurs ‘real-time’ informatie geeft over hun rijgedrag en hen helpt bij het verbeteren van hun rijstijl. Dankzij de visuele en geluidssignalen kunnen de bestuurders zich blijven concentreren op snelheid, te hoog toerental, plotse acceleratie, plots remmen en overmatig stationair draaien.

Dat leidt tot een drastische daling van abnormaal rijgedrag voor elke chauffeur, wat dan weer aanleiding geeft tot een lager brandstofverbruik, een toename van de efficiëntie van de bestuurders, een hoger reizigerscomfort, minder slijtage van onderdelen en een lagere CO2 uitstoot. Alle gebeurtenissen met betrekking tot het voertuig en de bestuurder worden opgeslagen in de boordcomputer en naar een gehoste server gestuurd via het GPRS-netwerk. Een internetapplicatie biedt toegang tot gegevens over het voertuig en de bestuurder, voor analysedoeleinden.

Tijdens de proeffase slaagde de MIVB erin het verbruik van de busvloot te verminderen met 5%. Dit zou kunnen resulteren in brandstofbesparingen van om en bij de €750.000 voor de hele vloot. Op basis van deze eerste resultaten, bedraagt de terugverdientijd van een investering in eco-drivinguitrusting en -opleiding ongeveer twee jaar.

Afb.39 – Mix Insight-webapplicatie voor het analyseren van het gedrag van de bestuurder (Mix Telematics)