Het nieuwe busplan is goedgekeurd
De Brusselse regering keurde zopas het nieuwe busplan goed dat voor het eerst in tientallen jaren wordt aangepast. Meer capaciteit, meer frequenties, nieuwe bedieningen, minder overstappen,…zijn allemaal voordelen dus voor de reizigers.
Lijst met links
Waarom komt er een nieuw busnet?
Het MIVB-busnet veranderde sterk met de komst van de (pre)metro op het einde van de jaren ’60. Sindsdien onderging het enkele aanpassingen, maar geen grondige wijzigingen. Dat terwijl de stad evolueerde en in de toekomst nog zal veranderen: nieuwe wijken, nieuwe ondernemingen die zich in Brussel kwamen vestigen, nieuwe infrastructuur (scholen, sportcentra,…), voetgangerszone in het stadscentrum, een bevolkingsexplosie en een toename van het aantal pendelaars in de hoofdstad,… Om te beantwoorden aan de stijgende nood aan mobiliteit, paste de MIVB het busplan aan, dat de Brusselse regering op 21 maart goedkeurde in tweede lezing.
Een volledige aanpassing van het busnet
30 lijnen wijzigen op een totaal van de huidige 50 buslijnen van de MIVB, 17 lijnen blijven onveranderd, 3 lijnen verdwijnen en er komen 6 nieuwe lijnen bij:
- Lijn 56 die Neder-over-Heembeek verbindt met Schaarbeek en de Europese wijk
- Lijn 74 die Anderlecht (Erasmus) verbindt met Vorst Centrum en Ukkel (Kalevoet)
- Lijn 33 in het stadscentrum (citybus)
- Lijn 37 in Ukkel tussen het station van Linkebeek en Albert (Vorst)
- Lijn 52 die zorgt voor een rechtstreekse verbinding tussen Vorst en het stadscentrum (Centraal Station)
- Lijn 68 versterkt onder meer de bediening met de bus tussen de Industrielaan en het Zuidstation
Welke doelstellingen streven we na?
Er zijn heel wat doelstellingen en voordelen van het nieuwe busplan:
- meer capaciteit bieden op de drukste stukken van het busnet
- toename van de frequenties
- beantwoorden aan nieuwe noden en ontwikkelingen van de stad door de bediening van nieuwe wijken, nieuwe industriezones en belangrijke sites (Tour & Taxis, de nieuwe Chirec-site, nieuwe schoolgebouwen,…)
- bepaalde sectoren bedienen die momenteel niet of slecht worden bediend (wijk van de vijvers in Anderlecht, Neder-over-Heembeek, Haren, Transvaalwijk in Oudergem, tuinwijk in Watermaal-Bosvoorde,…)
- nieuwe rechtstreekse verbindingen ontwikkelen en nieuwe bedieningen tussen gemeenten, om de verschillende wijken van de hoofdstad beter met elkaar te verbinden
- het aantal overstappen beperken en de wachttijd verminderen
- het busnet vereenvoudigen en homogener maken.
Indienststelling in stapjes
Het nieuwe busplan wordt stapsgewijs ingevoerd tussen 2018 en 2021. Het noodzaakt de komst van bijkomende voertuigen, nieuwe infrastructuur – op het net en in de stelplaatsen -, de geleidelijke aanleg van nieuwe haltes om het reizigerscomfort ten goede te komen, de ontwikkeling van een eindpunt, en bijkomend personeel. De inwerkingstelling gebeurt ook in functie van de aanleg van nieuwe wegen, nieuwe wijken, nieuwe winkelcentra en bedrijventerreinen.
Om dit nieuwe aanbod te verzekeren en het busnet te versterken koopt de MIVB 235 hybride bussen en een veertigtal elektrische bussen. De MIVB stelde de leveranciers aan voor de elektrische bussen en de standaard hybride bussen. De aanbesteding voor de gelede hybride bussen loopt momenteel nog. Deze nieuwe voertuigen komen mondjesmaat aan op het net vanaf eind 2018.
Hoe ziet het busplan eruit in mijn wijk?
De website http://www.busplanmivb.be/ zal toelaten om binnen enkele dagen alle informatie over het hervormen van het busnet van de MIVB te ontdekken, wijk per wijk en lijn per lijn. De site zal eveneens binnen enkele weken een simulator bevatten die de situatie van het huidige busnet vergelijkt met de situatie op het moment dat het busplan in werking treedt.