Warmtekrachtkoppelingsunit in een Brusselse remise (STIB)

CHP UNIT IN A BUS AND METRO DEPOT IN BRUSSELS

De MIVB installeerde een warmtekrachtkoppelingsunit voor de productie van warmte en elektriciteit in de Brusselse Delta bus- en metroremise. De remise heeft een oppervlakte van 70.000 m². Naast de kantoren is er een werkplaats voor licht onderhoud aan bussen en licht en zwaar onderhoud aan metro’s. De warmte geproduceerd door de warmtekrachtkoppelingsunit wordt gebruikt voor het verwarmen van de remise en de werkplaats en voor het produceren van sanitair water. De elektriciteit opgewekt door de warmtekrachtkoppelingsunit dekt 27% van de energiebehoefte van de remise.

Zo kon de MIVB haar productieverliezen halveren en 15% tot 20% primaire energie besparen in vergelijking met de aparte productie van dezelfde hoeveelheid warmte en elektriciteit. Deze investering heeft een terugverdientijd van minder dan vier jaar. In het Brusselse Gewest krijgen groenestroomproducenten groene certificaten, die op een virtuele markt1 kunnen worden verkocht. Met dit wkk-systeem kan de MIVB groene certificaten verdienen door jaarlijks om en bij de 467 ton CO2 te besparen, en zo de terugverdientijd verkorten. De MIVB zal de warmtekrachtkoppelingstechniek in haar remises blijven toepassen gezien de financiële voordelen en de CO2-daling


1 De kopers zijn meestal elektriciteitsmaatschappijen die een aantal groene certificaten in handen moeten hebben, dat overeenstemt met de hoeveelheid groene stroom die ze aan hun klanten verkopen.
 
Technische gegevens
Thermisch vermogen 590 kW
Elektrisch vermogen 400 kW
Systeemefficiëntie 92.2%
Oppervlakte van het gebouw 70,000m2
Investeringskosten (€) €475,000
Energiebesparingen (%) 15-20%
Jaarlijkse energiebesparingen (kWh) 3,044,500 kWh
Jaarlijkse CO2-besparingen (TCO2) 467 TCO2
Jaarlijkse kostenbesparingen (€) €154,000 (met groene certificaten)
Terugverdientijd (jaar) 3 jaar/1 jaar met subsidies (T2K+ Brussel-Gewest-financiering)

Investment sheet: STIB CHP