Energieaudits in magazijnen en werkplaatsen in Parijs (RATP)

Via haar programma ‘Grenelle de l’environnement’ dat belangrijke maatregelen heeft vastgelegd om kwesties over duurzame ontwikkeling aan te pakken, besloot de Franse overheid dat de overheidsgebouwen die de meeste energie verbruiken in 2010 onderworpen moesten worden aan een energieaudit. Het doel ervan was om in 2020 het energieverbruik met 40% en de BKGemissies met 50% terug te dringen. Als overheidsbedrijf was RATP verplicht om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen. RATP organiseerde energieaudits voor al haar tertiaire en industriële gebouwen. In 2012 werden 32 bedrijfsplaatsen geëvalueerd; de overige 14 werden behandeld in 2013 en 20141.

Dit diepgaand onderzoek gaf RATP een duidelijk overzicht van de energieprestaties van haar bedrijfsplaatsen en maakt een vergelijking tussen de verschillende plaatsen mogelijk. De gemiddelde jaarlijkse energiefactuur voor een RATP-gebouw bedroeg €320.000 met een gemiddelde kost van €150/ m /jaar. Energieaudits zijn ook een efficiënt middel om de verwezenlijkingen in andere gebouwen te monitoren. 2 In een vorige fase legden energieaudits meestal de nadruk op dure maatregelen die op korte termijn niet relevant waren, aangezien dit bijkomende studies en een hoger budget zou vragen. Daarom werd er een nieuw analysekader ontwikkeld om aan te geven welke maatregelen nodig zijn op korte termijn. Dit gaf aanleiding tot het opstellen van kortetermijnmaatregelen op het gebied van verwarmings-, koeling- en ventilatiesystemen.

1 Dankzij het Ticket to Kyoto-project kon RATP de voorbije zeven audits financieren.

Energy audits in depots and workshops in Paris (RATP) Energy audits in depots and workshops in Paris (RATP) Energy audits in depots and workshops in Paris (RATP)

Investment sheet: RATP energy audit