Wachtverhaal - Andrée De Jongh
Elke halte heeft een verhaal. Achter elke naam schuilt een stukje Brusselse geschiedenis, geografie of cultuur. Met halteverhalen duiken we in de oorsprong van onze haltes — en laten we je Brussel met andere ogen bekijken, halte per halte.
Andrée De Jongh
Deze halte ligt vlak bij de Andrée de Jongstraat, genoemd naar deze verzetsheldin.
Andrée de Jongh werd geboren op 30 november 1916 in Schaarbeek en overleed op 13 oktober 2007 in Brussel op 90-jarige leeftijd.
De Jongh werd een legende van de Tweede Wereldoorlog omdat ze piloten hielp ontsnappen uit het door de nazi’s bezette België.
Op 24-jarige leeftijd, in 1941, richtte ze de ontsnappings route Comète op en leidde deze. Dit netwerk hielp piloten om via België en Frankrijk veilig naar Spanje te reizen. Haar rol in deze operatie leverde haar de bijnaam "Dédée" op (kleine mama).
Dankzij haar inzet konden 118 piloten rechtstreeks ontsnappen, en meer dan 300 anderen volgden de route die zij had opgezet. Die route was lang en gevaarlijk, en vereiste een nauwkeurige organisatie om gevallen soldaten te redden, medische hulp te bieden, valse identiteiten te regelen en veilige huizen langs het traject te voorzien. Ondanks het gevaar zette ze haar missie voort tot 1943, toen ze werd gearresteerd en naar het concentratiekamp Ravensbrück werd gestuurd.
Na de oorlog bleef Andrée de Jongh zich inzetten voor humanitaire hulp. Ze werkte in leprozenziekenhuizen in Belgisch Congo en Ethiopië. In 1985 werd ze benoemd tot Belgische gravin voor haar uitzonderlijke verdiensten tijdens en na de oorlog.