Kwaliteit van onze dienstverlening
De kwaliteit van onze dienstverlening is prioritair. Daarom schrijven we actief aan een vertrouwenscharter met bindende werkingsnormen en gedragsregels. We zetten in op gecertificeerde diensten, mystery clients, vlottere doorstroming en extra beveiliging onderweg.
Gecertificeerde diensten
In 2023 kregen we met de NF Service-certificering een schouderklopje voor een stipte dienstverlening, nette voertuigen, correcte informatieverlening en goede werkhouding van onze collega’s. Tot minstens 2025 zijn onze 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 53 buslijnen, 17 BOOTIK- en KIOSK-verkooppunten, haltes en stations, de Customer Services en de dienst Controle van de vervoerbewijzen gecertificeerd.
De mystery client
Om onze dienstverlening te evalueren, reizen mystery clients van 2 externe dienstenleveranciers mee op het openbaarvervoernet. Dat zijn reizigers zoals jij en ik, alleen bekijken die mystery clients de algemene kwaliteit van onze dienstverlening net dat tikkeltje meer in detail. Concreet kijken ze naar criteria als netheid, onthaal, attitude, informatieverlening, … Ook meten ze de realtimestiptheid van onze dienstverlening met geïnformatiseerde systemen.
Vlottere doorstroming van het bovengronds openbaar vervoer
Je wilt niet lang wachten op je bus, tram of metro. Zeker niet als je écht ergens op tijd moet zijn. Of als er een gure winterwind waait. Daarom werkten we de afgelopen jaren aan een vlottere doorstroming van het bovengronds openbaar vervoer.
Al geven we toe dat het nóg beter kan. Omdat elke lokale situatie maatwerk vraagt, passen we met het actieplan ‘Avanti 2016-2025’ de verkeerslichten, verkeersplannen, infrastructuur, … aan op specifieke lijnen en verbindingswegen. De focus in dat tienjarenplan ligt ook op:
- Prioritaire en minder prioritaire lijnen bepalen.
- Maatregelen per as nemen, zodat de effecten meetbaar zijn.
- Heldere doelstellingen voor de toekomst uittekenen.
3 maatregelen voor veiliger openbaar vervoer in Brussel
Maatregel 1: meer MIVB-medewerkers en camera’s
Met veel reizigers in de stations en op de perrons ligt onze focus iedere dag op een veilige dienstverlening. We nemen geen genoegen met ‘je veilig voelen’, maar willen dat je veilig bent. Daarom nemen we de volgende veiligheidsmaatregelen:
- Treedt er ruzie op tussen reizigers, merk je ongepast gedrag op of voel je je onveilig? Dan zijn onze medewerkers er om je te helpen. Die collega’s controleren alle vervoerbewijzen, komen tussen bij incidenten en bekeuren overtreders.
- Met camera’s in alle voertuigen, metrostations en gebouwen houden we ook achter de schermen een extra oogje in het zeil.
- We staan in rechtstreeks contact met de ordediensten.
Maatregel 2: een globaal systeem voor veiligheidsbeheer
Om veiligheidsrisico’s zo veel mogelijk te beperken, werkten we met een globaal systeem voor veiligheidsbeheer van het metro-, tram- en busnet. Dat globale systeem omvat:
- procedures om te voldoen aan bestaande technische en operationele normen;
- methodes voor evaluaties en risicobeheersing;
- noodplannen, die we opstelden in overleg met bevoegde overheden.
Maatregel 3: preventie
Elke dag nemen allerlei reizigers ons openbaar vervoer. Om hun veiligheid te verzekeren, zetten we ook in op preventie met maatschappelijke referentiepersonen. Zij
- treden op als bemiddelaar voor doelgroepen als scholen, vrouwen, daklozen, jongeren en wijkcomités;
- voeren acties voor jongeren en personen in een precaire situatie;
- waken erover dat de MIVB haar maatschappelijke inspanningen integreert in haar sociaal-institutionele kader. Dat doen ze in samenwerking met bevoegde overheden en actoren op het terrein;
- beheren de projectportefeuille.
Bezoek onze blog MivbStories om meer te weten over hoe we voor een veilig openbaar vervoer zorgen.