Het netwerk en voertuigen
Alles wat je moet weten over bussen, trams en metro’s in Brussel
Met de MIVB raak je overal dankzij 4 metrolijnen, 18 tramlijnen en 53 buslijnen. Goed voor meer dan 1300 voertuigen die je 7 dagen op de 7 naar zo’n 2200 haltes vervoeren. Zo profiteer je van een vaste dienstverlening, en brengen wij je dag én nacht naar je bestemming.
Voertuigen van de MIVB
Onze voertuigen zijn comfortabel, toegankelijk en mooi om naar te kijken. Zo zijn ze uitgerust met een luchtkoelsysteem en met voorzieningen om ze voor iedereen, en in het bijzonder personen met beperkte mobiliteit, toegankelijk te maken. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de looks van onze voertuigen, zowel vanbinnen als vanbuiten.
Wist je dat …
Op weg naar 100% emissievrije bussen
Hybride als tussenstap
In 2018 verschenen de eerste hybride bussen op ons net. Met die bussen vervingen we over de jaren heen honderden oude dieselbussen, en investeerden we tegelijkertijd in een groenere technologie om ons net en onze infrastructuur voor te bereiden op elektrische voertuigen. Vandaag vind je 164 gelede hybride bussen en 236 standaard hybride bussen in de stelplaatsen van de MIVB (cijfers jaarverslag 2023).
Elektrische vloot als eindbestemming
Over de jaren heen kwamen er naast hybride bussen ook 37 elektrische bussen bij in de MIVB-vloot. Om gaandeweg vertrouwd te raken met de nieuwe, complexe technologie van elektrische voertuigen, testten we ze uitgebreid in de heuvelachtige straten van Brussel.
Daarom kunnen we vandaag een versnelling hoger schakelen: in de loop van 2024 rijden er een extra 70 gelede elektrische bussen op ons net. Vanaf 2026 komen daar 80 elektrische standaardbussen bij. Tegen 2035 reis je met elke bus waar je op stapt volledig elektrisch naar je bestemming. Alle trams en metro’s zijn vandaag al elektrisch.
Nieuwe infrastructuur in onze stelplaatsen
Elektrische bussen verbruiken – zoals je waarschijnlijk al kan raden – heel wat elektriciteit. Om hun batterijen op te laden, installeren we oplaadstations in de stelplaatsen en op het net, aan de eindpunten van de lijnen.
Een nieuwe generatie trams
Wist je dat de tram het eerste voertuig was dat voor openbaar vervoer zorgde in Brussel? Je voorouders namen de paardentram lang voordat de eerste bussen of metro’s rondreden in de grootstad. Vandaag vind je meer dan 400 trams op een net dat 150 kilometer lang is (cijfers jaarverslag 2023).
Wat startte bij trams met een hoge vloer, groeide al snel uit tot een vloot met verschillende trammodellen:
- In 1994 verscheen de T2000, de eerste tram met een lage vloer, op het MIVB-net.
- In 2006 volgden de T3000 en T4000, die met hun artnouveau-elementen en elegante lijnen meteen opvielen.
- In 2023 verscheen nieuwkomer TNG, de Tram New Generation, op het net. Tussen nu en 2026 zul je in totaal 90 van die nieuwe trams zien opduiken.
Heb je alle tramtypes al gespot?
De metro van de toekomst
In 1976 stapte koning Boudewijn op de eerste, toen ultramoderne, oranje Brusselse metro. Al snel groeide dat voertuig uit tot het populairste vervoermiddel van de Brusselaar: bijna de helft van alle verplaatsingen doen onze reizigers vandaag met de metro (cijfers jaarverslag 2023).
Over de jaren heen kwamen er verschillende metromodellen bij op het 40 kilometer lange net:
- In 2008 verschenen de Boa’s, metrostellen van het type M6, op ons net. Met hun 94 meter vervoeren ze meer reizigers dan welke metro ook.
- In 2011 voegden we de gemoderniseerde versie van de Boa, de M7, toe aan onze metrolijnen. Dankzij een bestelling van 43 voertuigen profiteer je van hogere frequenties op onze metrolijnen.
MIVB-diensten
De meeste trams, bussen en metro’s rijden zo’n 20 uur per dag. Al kun je altijd op een aangepaste dienstregeling rekenen met:
- Noctis: sinds 2007 kom je op vrijdag en zaterdag, tussen middernacht en 3.00 uur ’s nachts, veilig thuis met 11 buslijnen van Noctis. Die 11 nachtbussen vervoeren je van het stadscentrum naar de buitenwijken. Ideaal na je nachtshift of een avondje uit in hartje Brussel.
- Collecto: wat langer blijven hangen op een feestje of bij je vrienden? Dan reis je met de Collecto-deeltaxi’s elke dag veilig naar huis tussen 23.00 uur en 6.00 uur. Zo hoef je niet moe, en al zeker niet dronken, achter het stuur te kruipen.
- TaxiBus: sinds 1978 opent de specifieke vervoersdienst TaxiBus de weg naar inclusieve mobiliteit. 12 minibussen voor het vervoer van personen met een beperking en Brusselse taxi’s vervoeren reizigers met beperkte mobiliteit op aanvraag.