Op weg naar een groener Brussel voor iedereen

Brussel is een van de groenste hoofdsteden van Europa. En daaraan dragen we allemaal ons steentje bij. Ook bij de MIVB investeren we daarom in energiezuinige voertuigen en gebouwen, en kiezen we voluit voor groene energie om onze koolstofuitstoot te beperken. Als jij daarbovenop de auto aan de kant laat staan en die (af en toe) voor het openbaar vervoer inruilt, zijn we samen vertrokken voor een duurzame mobiliteitstoekomst in een leefbare stad voor iedereen.

Het openbaar vervoer, een oplossing voor het milieu

Eenvoudige berekening: daar waar een auto 1 tot 5 personen kan vervoeren, vervoert…

  • een standaard bus: 65 personen
  • een gelede bus: 100 personen
  • een T3000-tram: 180 personen
  • een T4000-tram: 250 personen
  • een metro: 725 personen

Deze openbaarvervoersmiddelen komen in de plaats van auto’s die geen deel uitmaken van het verkeer, dat een bron is van vervuiling. Een goede zaak voor de planeet, de luchtkwaliteit en mobiliteit in de stad. Kortom, als iedereen het gebruik van de wagen zou beperken, zou het openbaar vervoer nog energiezuiniger zijn en de stad leefbaarder.

In 3 stappen naar een groener Brussel 

Stap 1: elektrische voertuigen 

De fossiele brandstoffen raken op. Al is dat geen verrassing. Goed nieuws: onze trams en metro’s rijden al volledig op groene elektriciteit. Ook vervangen we stelselmatig alle dieselbussen door elektrische en hybride varianten. Tussen vandaag en 2035 vernieuwen we de hele busvloot: 

  • Van onze bijna 860 bussen zijn meer dan de helft al hybride of elektrisch (jaarverslag 2023). 
  • Tussen nu en 2026 komen er 106 elektrische bussen bij, waarvan 70 gelede bussen en 36 standaardbussen. Een eerste lading van 56 gelede elektrische bussen vind je sinds midden 2024 op ons net! 
  • We voorzien een laadinfrastructuur in onze stelplaatsen en aan onze haltes. 
  • In 2021 reed de eerste waterstofbus op het MIVB-net. Vooral de onregelmatige levering en hoge prijs van waterstof beperkten het aantal ritten van die bus, waardoor we besloten dat proefproject na 2,5 jaar stop te zetten. To be continued …  

Met ons ISO 14001-certificaat streven we sinds 2017 naar betere milieuprestaties door onze impact op de leefomgeving van de Brusselaar te beperken. 

Wist je dat … 

Stap 2: ecoconstructie als basis voor ontwerpen en renovaties van gebouwen 

Energiezuinig (ver)bouwen is de norm. Niet alleen voor een particulier als jij, ook voor bedrijven. Op onze 33 sites renoveren en bouwen we daarom volgens de principes van ‘ecoconstructie’: 

  • In bijna 3 op 4 schoonmaakinstallaties voor onze voertuigen gebruiken we regenwater of gerecupereerd water. 
  • Oude verlichting maakt plaats voor ledverlichting. 
  • Waar mogelijk krijgen oudere gebouwen een dikker jasje isolatie. Bouwprojecten worden vanaf de eerste steen met een energiezuinige isolatielaag uitgevoerd. 
  • Waar mogelijk voorzien we extra, groene ruimtes. 

We zetten over de jaren heen al verschillende ecovriendelijke projecten op poten. Al steekt er 1 project met kop en schouders bovenuit: de Erasmusremise, de recentste stelplaats voor automatische metrostellen. Die stelplaats is volledig uitgerust met waterrecuperatiesystemen, zonnepanelen en geothermische putten die het gebouw verwarmen. Goed voor een ‘BREEAM Design Stage’-certificaat, een internationale norm die de milieu-impact van een gebouw evalueert.

Stap 3: hernieuwbare energie dankzij zonnepanelen en windenergie 

Niets beter dan zon en wind om onze gebouwen van energie te voorzien. Zo liggen er meer dan 5500 zonnepanelen op de MIVB-gebouwen. Goed voor bijna 10.000 m² dakbedekking. Daarnaast sloten we in april 2023 een contract af met Aspiravi en profiteren we elke dag van lokale windenergie. Met die maatregelen komen we tegemoet aan de ambitie om ons energieverbruik elk jaar met 1,9% te verminderen, zoals opgenomen in ​het contract van de openbare dienst.

Recycling en upcycling

Wist je dat we hoesjes voor een MOBIB-kaart maken van de lederen stoelen in onze voertuigen? Of dat je kunt shoppen met een boodschappentas uit gerecycleerde werfzeilen van de MIVB? Omdat een deel van ons ‘afval’ nog perfect bruikbaar is, laten we het door een lokale, Brusselse partner upcyclen. Die maakt er toffe accessoires van, zodat jij altijd een uniek stukje MIVB op zak hebt. 

Al kunnen we niet alles tot MIVB-gadget omtoveren. Net als bij jou zit bij ons bijvoorbeeld ook heel wat plastic, papier en huishoudafval in de vuilnisbakken. Tegelijkertijd hebben we veel ‘technisch’ materiaal dat we na overmatige gebruikssporen of slijtage niet altijd kunnen redden. Denk aan sporen, batterijen, voertuigen, lampglazen, luchtfilters, voorruiten, banden … Die items recycleren of gebruiken we om er energie mee te produceren. Tot 80% van ons afval wordt opnieuw gebruikt.

Vervuilingspieken in Brussel

Een schone mobiliteit en schone lucht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al is een ​vervuilingspiek een uitzondering op de regel. Bij die pieken zit er door de weersomstandigheden te veel fijnstof en/of stikstofdioxide in de lucht: te lage temperaturen, geen wind en thermische inversie.  

Is er zo’n vervuilingspiek, dan legt het Brusselse Gewest 4 concentratiedrempels voor verontreinigende stoffen op. Bij elk niveau horen maatregelen, zowel voor jou als burger, als voor ons als vervoersmaatschappij. Goed om te weten: is de eerste drempel overschreden, dan reis je gratis op ons vervoersnetwerk en profiteer je van een gratis Villo!-dagticket.

Scroll tijdens je rit langs de MIVB-webshop

Ben je zot van trams, bussen en metro’s? Dan is een MIVB-goodie voor jou een musthave! Shop een paraplu met het netplan voor regenachtige dagen, bestel een waterdichte, gerecycleerde laptophoes of verrijk dat lege plekje in huis met een schaalmodel van de nieuwe generatie trams. 

Ik wil een MIVB-accessoire

Meer over de MIVB