Toegankelijkheid van haltes, stations en voertuigen
We passen onze haltes, stations en voertuigen aan reizigers met beperkte mobiliteit aan, zodat iedereen kan genieten van het bruisende Brussel. Of je nu een verstandelijke, motorische, auditieve of visuele beperking hebt. Door nauw samen te werken met de gespecialiseerde vereniging CAWaB zetten we maximaal in op je persoonlijke autonomie tijdens je verplaatsingen.
Toegankelijke en betreedbare haltes
Als rolstoelgebruiker wil je zekerheid over je route. Daarom vind je op het dynamische netplan, het haltebord en op de schermen van onze voertuigen meer informatie over de toegankelijkheid van elke halte.
Er zijn 2 soorten haltes:
- Aan de toegankelijke haltes raak je met je rolstoel vlot en zonder begeleider tot bij onze voertuigen. Ideaal wanneer je alleen op stap bent.
- Aan de betreedbare haltes schakel je het best de hulp in van een begeleider. De perrons van die haltes liggen vaak lager, waardoor de helling om tot bij het voertuig te raken steiler is. In sommige gevallen is de stoep in slechte staat of erg smal, en raak je zonder hulp moeilijk bij het voertuig

Het blauwe logo staat voor een rolstoel en is een toegankelijke halte. De haltes voorzien van dit logo zijn toegankelijk voor personen in een rolstoel, zonder begeleider.

Het oranje logo stelt een persoon voor die een rolstoel duwt en komt overeen met een berijdbare halte. Deze haltes zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers met een begeleider.
Er kan assistentie nodig zijn om een klein obstakel te verhelpen, en de halte kan niet volledig voldoen aan de toegankelijkheidsregels.
Zie je geen symbool bij de halte? Dan is die halte (nog) niet toegankelijk of betreedbaar voor mensen met een rolstoel.
Tips om je veilig te verplaatsen aan bus- en tramhaltes
Laat je bus- of tramreis vlot en veilig verlopen met de volgende tips:
- Volg de podotactiele tegels: ben je blind, slechtziend of heb je moeite met lopen, ga dan aan de voorste tram- of busdeur staan. De geleidelijnen op de grond zijn er om je te helpen. Hou je witte stok opengevouwen indien je er 1 hebt. Zo weten onze chauffeurs dat je wat extra tijd of hulp nodig hebt.
- Gebruik het toegankelijkheidssysteem: aan de tweede deur van onze trams en bussen vind je een blauwe knop. Met die knop signaleer je dat je een oprijplaat nodig hebt om met je rolstoel het voertuig in te rijden. In bussen activeert de chauffeur die oprijplaat op aanvraag. Reis je via de betreedbare haltes met de tram, dan kan je begeleider of een medereiziger je helpen met de draagbare oprijplaat.
- Stap op aan een toegankelijke halte: aan de toegankelijke haltes hoef je geen oprijplaat te gebruiken, omdat het perron en de tram of bus op gelijke hoogte liggen. Je kunt daarom zelfstandig in- en uitstappen.

Toegankelijke stations: een MIVB-station met het grijze logo van een rolstoelgebruiker heeft liften of oprijhellingen. Al controleer je voor je vertrek het best waar je die liften precies vindt via de wijkplannen, en of de liften werken met MIVB-app of website.
Toegankelijke lijnen
Niet zeker of de halte waar je afstapt rolstoelvriendelijk is? Je checkt de toegankelijkheid van alle tram- en buslijnen op onze pagina 'Lijnen' door de op de PBM-knop te klikken.
Goed om te weten
Assistentie in de metrostations met liften
Hulp nodig om op- en af te stappen? Dan kun je gratis én elke dag tussen 6.30 uur en 23.00 uur assistentie aanvragen. Ga naar het onthaalpunt dat je vindt aan de toegankelijke ingang van het station. En vergeet niet om je vervoerbewijs te valideren voor je rit, natuurlijk!
Vraag het best op voorhand de assistentie aan, zodat je niet hoeft te wachten. Reserveren kan via:
- het online formulier, of
- de telefoon, op het nummer 02 515 23 65 (van maandag tot vrijdag van 7.00 uur tot 19.00 uur, en op zaterdag van 8.00 uur tot 16.00 uur).
Heb je geen haast of heb je niet gereserveerd, dan kun je ook assistentie inschakelen via de gele knop aan de onthaalpunten in de stations. Die vind je aan elke toegankelijke toegang in het station, net vóór de controlelijn. Je herkent ze aan de sticker ‘Onthaalpunt’. Iemand komt je dan zo vlug mogelijk helpen.
Onze tip
Toegankelijke voertuigen
Als persoon met beperkte mobiliteit reis je met de volgende hulpmiddelen aan boord:
- Audio-aankondigingen op metro’s, trams en bussen: heb je een visuele beperking, dan kun je rekenen op verschillende luidsprekers in onze voertuigen die de volgende halte aankondigen. Bijna de helft van onze bussen en trams is ook uitgerust met luidsprekers aan de buitenkant van het voertuig, zodat je duidelijk hun lijnnummer en bestemming kunt horen.
- Toegankelijkheid op de bus: alle bussen zijn lagevloerbussen. Zo rol je makkelijk via een oprijplaat in en uit de bus met je rolstoel. Onze bussen zijn bovendien voorzien van een rolstoelplaats en 6 zitplaatsen voor personen met beperkte mobiliteit.
- Voorbehouden plaatsen op de tram: trams met een voorbehouden plaats voor rolstoelgebruikers herken je makkelijk aan hun serienummer. Dat start altijd met een 3 of een 4. Wist je trouwens dat de meeste trams ook een lage vloer hebben?
- Bredere deuren en metro’s: de nieuwste metro’s op lijnen 1-5 zijn breder, waardoor ze dichter bij het perron liggen. Zo kun je als rolstoelgebruiker makkelijker én zelfstandig instappen.
- Rolstoelvriendelijke plaatsen in de metro: rolstoelplaatsen vind je in het midden van het voertuig. Om vlotjes in het metrostel te gaan, sta je dus het best halverwege het perron. Binnenkort brengen we ook markeringen op de metrodeuren en het perron aan, zodat je makkelijker kunt zien waar je het best aan boord gaat.
Onze tip om te reizen in de metro
Kaart en gids voor reizigers met een beperking
De pdf 'Gids voor reizigers met een handicap' is momenteel niet toegankelijk. Een schriftelijke versie is hier beschikbaar.
TaxiBus: openbaar vervoer op aanvraag
Wil je graag op uitstap, maar is een verplaatsing met het openbaar vervoer te zwaar voor jou of voor de persoon waar je je als begeleider over ontfermt? TaxiBus brengt personen met een handicap van deur tot deur in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.