Neerstalle

Neerstallesteenweg en Hartje Vorst

De gemeente Vorst, Brussel Mobiliteit en de MIVB werken samen in het kader van een ambitieus project om het Sint-Denijsplein en de as van de Brusselsesteenweg en Neerstalse steenweg te vernieuwen. 

Herinrichting van de Neerstallesteenweg

Fase 2 : tussen de Ruisbroeksesteenweg en de Stallestraat

 

Een noodzakelijke renovatie

De tramsporen op de Neerstallesteenweg zijn versleten en moeten vervangen worden om de veiligheid en de efficiëntie van het openbaar vervoer te garanderen. Maar zelfs met nieuwe sporen zullen de trams in de huidige situatie in de richting van de Stallestraat vaak vast komen te staan in het drukke verkeer, vooral tijdens de avondspits. De files lopen soms zelfs uit tot ver in Vorst. Ook het wegdek en de voetpaden zijn niet meer aangepast aan de noden van vandaag, zowel voor het verkeer als voor de levenskwaliteit van de buurtbewoners en alle weggebruikers.

Daarom hebben de MIVB, Brussel Mobiliteit en de Gemeente Ukkel beslist om niet enkel de sporen te vernieuwen, maar het stuk van 550 meter tussen de Ruisbroeksesteenweg en de Stallestraat volledig heraan te leggen.

Het doel van dit project? De mobiliteit en de stadsinrichting verbeteren over de hele Neerstallesteenweg.

 

Efficiënter openbaar vervoer

  • De stiptheid van trams 82 en 97 verbeteren door ze deels uit het autoverkeer te halen. De straat is niet breed genoeg voor een volledige eigen bedding. Daarom krijgt de tram enkel een eigen bedding in de richting van het kruispunt met de Stallestraat. Auto’s zullen dus niet meer door kunnen in die richting,vanaf de Ruisbroeksesteenweg. Deze vermindering van het doorgaand verkeer zal de wijk rustiger maken.
  • De haltes "Merlo" en "Kruispunt Stalle" worden comfortabeler en veiliger voor de reizigers, en beter toegankelijk voor iedereen, ook voor personen met beperkte mobiliteit.

Dankzij dit project zullen de trams vlotter doorrijden en dus stipter zijn. Zo zorgen we voor aantrekkelijk openbaar vervoer voor alle gebruikers.

 

Kwaliteitsvolle en aangename openbare ruimte

De MIVB, Brussel Mobiliteit en de Gemeente Ukkel hebben beslist om dit project uit te breiden en de openbare ruimte op de steenweg volledig te vernieuwen. Zo wordt de weg functioneler, veiliger en aangenamer voor de buurtbewoners en alle weggebruikers.

  • Bredere voetpaden voor meer veiligheid en comfort, met beveiligde oversteekplaatsen, ook voor personen met beperkte mobiliteit, dankzij podotactiele tegels.
  • Duidelijkere en veiliger fietsroutes, die bovendien beter aansluiten bij het fietsnet in de omgeving.
  • De openbare ruimte wordt groener en waterdoorlaatbaar. Er komen nieuwe bomen voor extra koelte en 40% meer waterdoorlatende oppervlaktes, dankzij de aanplanting van wadi’s, beplantingen en drainerende parkeerzones. Zo wordt het regenwater beter opgenomen.

De nieuwe inrichting maakt de Neerstallesteenweg tot een moderne, duurzame en toegankelijke plek. Efficiënt openbaar vervoer en een kwaliteitsvolle leefomgeving voor de buurtbewoners gaan daarbij hand in hand.

Project

Openbaar vervoer voor iedereen

De haltes "Merlo" en "Kruispunt Stalle" worden comfortabeler en veiliger voor de reizigers, en beter toegankelijk voor iedereen, ook voor personen met beperkte mobiliteit.

Algemene planning van de werken

De uitvoering van het project loopt van eind oktober 2024 tot midden 2026. De werken zijn opgedeeld in zones om de gevolgen voor de buurtbewoners te beperken. De impact op het autoverkeer hangt af van de activiteit. Toegang tot privégarages of -parkeerplaatsen zal op bepaalde momenten niet mogelijk zijn. De betrokken personen worden op voorhand verwittigd met een bericht ter plaatse.

Er zijn op elke plek meerdere interventies voorzien:

  • Tussen eind oktober 2024 en eind april 2025 zullen de nutsbedrijven hun ondergrondse installaties vernieuwen en/of verplaatsen (riolering, elektriciteit, waterdistributie, telecommunicatie…). Sommigen in het voetpad en parkeerzone, zonder hinder voor het verkeer, aAnderen in de rijbaan, met blokkering van het verkeer in 1 of in beide richtingen.
  • Van eind april tot eind augustus 2025 worden de nieuwe tramsporen geplaatst, in 4 verschillende zones. Per zone zal de weg geblokkeerd zijn in beide richtingen.
  • Van juli 2025 tot midden 2026 worden de rijweg en de voetpaden heraangelegd, in 6 verschillende zones. Per zone zal de weg geblokkeerd zijn in beide richtingen.

Planning 2025

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Woon je in de buurt van de werken? De MIVB informeert je via de volgende kanalen:

  • Je krijgt thuis flyers toegestuurd met informatie over de vooruitgang van de werf
  • Schrijf u in op de werfinfo :
    Via e-mail : stuur een bericht ‘INFO Neerstalle 2’ naar  ombudsman@neerstalle.brussels
    Via Whatsapp : stuur het bericht ‘INFO Neerstalle 2 +uw naam naar het nummer  0490/14 14 30
  • U kan ook rechtstreeks contact opnemen via ombudsman@neerstalle.brussels en per telefoon op het gratis nummer 0800/21 640. Daar kunt u ook terecht voor specifieke aanvragen voor toegang (verhuis, leveringen, …) wanneer de weg niet toegankelijk is.

Openbaar vervoer

Vanaf 25/11/2024 wordt het aanbod van het openbaar vervoer aangepast. Ontdek het nieuwe plan.

U vindt de wijzigingen hier.

Plan

Omleidingen

Omleidingsplannen vanaf 25/11/2024.

1 Algemene omleidingen

2 Plaatselijke omleidingen

1

2

Treinen S1

Tot einde 2025 blijven de S1-treinen toegankelijk voor de reizigers in bezit van een vervoersmiddel van de MIVB tussen de stations Brussel-Zuid, Vorst-Oost en Ukkel-Stalle, als alternatief voor tram 82 en bus 50.
Om van dit voordeel te kunnen genieten moet je over één van de volgende vervoersmiddelen beschikken :

  • MIVB abonnement
  • ticket 1 of 10 reizen op een MOBIB kaart, te valideren aan de NMBS verkoopautomaten in de stations

Deze vervoersmiddelen moeten aan de treincontroleur getoond worden.

Project hartje Vorst

Het tweede deel van het project betreft de heraanleg van de openbare ruimten in hartje Vorst door de gemeente zelf. 

Interventieperimeter 

Sint-Denijsplein en de Brusselsesteenweg/Neerstalse steenweg op het gedeelte tussen de kruispunten Sint-Denijsstraat/Abdissenstraat en de Korporaal Trésigniesstraat/André Baillonstraat. 

Algemene doelstellingen 

Het project voorziet de aanleg van een “gedeelde ruimte” om de wijk te ontlasten en die toegankelijker en aangenamer te maken voor iedereen door actieve verplaatsingsmodi te bevorderen (zoals wandelen of fietsen). Het Sint-Denijsplein en omgevingen zal een openbare ruimte worden zodat de burger er even tot rust kan komen, zijn buur daar wilt ontmoeten, er wilt spelen, de handelszaken wilt bezoeken en een terrasje doen, … 

Concreet vertaalt een gedeelde ruimte zich in één grote oppervlakte van gevel tot gevel waar alle weggebruikers zich aan maximaal 20km/u verplaatsen. 

Voordelen voor de weggebruikers en de buurtbewoners 

Voor het Sint-Denijsplein: 

  • De twee delen van het Sint-Denijsplein (voorplein en plein) verbinden om het zijn gemeenschappelijk en centraal karakter terug te geven; 
  • Een veilige en ruime openbare ruimte bieden voor verschillende soorten activiteiten (markt, 
  • rommelmarkt, events, sport, spelen, enz.); 
  • Plekken aanmaken waar het aangenaam vertoeven is voor de buurtbewoners en de handelaars (banken, schaduwplekken, horecaterrasjes, enz.); 
  • Het voorplein en de abdij weer hun patrimoniaal karakter geven; 
  • De biodiversiteit binnen een ecologische zone bevorderen; 
  • Een ludiek waterpunt voorstellen (waterstralen, fontein met drinkbaar water, enz.); 
  • Een landschapdimensie integreren door regentuinen aan te bouwen in lijn met het project “Watertraject”; 
  • Het blauwe netwerk continu versterken (geïntegreerd beheer van het regenwater, waterdoorlatende zones, enz.). 

Aan de kant van de Brusselsesteenweg/Neerstalse steenweg, tussen het gemeentehuis en de Korporaal Trésigniesstraat: 

  • De grond vrijmaken en eenvormig maken; 
  • Het comfort vergroten voor de verplaatsingen van de voetgangers en de fietsers; 
  • Het autoverkeer terugdringen door het doorgaand verkeer te verminderen, maar tegelijkertijd het lokaal verkeer nog toe te laten; 
  • De verkeersveiligheid verbeteren; 
  • De handelaars ruimte geven (zone voor de kraampjes en terrassen); 
  • Een correcte reissnelheid voor de trams; 
  • De afstand optimaliseren tussen de haltes van het openbaar vervoer en van de haltes “Vorst Centrum” en “Sint-Denijs” één halte maken; 
  • De intermodaliteit bevorderen (station Vorst-Oost, tram- en bushaltes, fiets).