YVES ZURSTRASSEN - A BEAUTIFUL DAY

EEN BEETJE CULTUUR...

2009

Met deze fleurige collage van 95 meter lang op 4 meter hoog, brengt Yves Zurstrassen kleurenpracht naar een grijze buurt. De blinde wand tegenover het perron richting Delacroix fleurde hij op met kleurrijke motieven uit schilderijen die hij eerder maakte. Daarvoor fotografeerde hij eerst 130 details uit zijn eigen schilderijen. Nadien vergrootte hij ze sterk om hun textuur in de verf te zetten. Hierdoor krijgen de foto’s een sensueel karakter en roepen ze een verlangen op om ze te betasten.

In een volgende fase bracht Zurstrassen de uitvergrote details aan op zelf gemaakte sjablonen. Deze sjablonen werden overgezet op panelen in thermohardende kunstharsen waarover een beschermingslaag tegen onder meer graffiti werd aangebracht. Uiteindelijk werden alle 130 sjablonen één voor één zorgvuldig uitgesneden en vastgehecht op het achterliggende traliewerk in gevlochten inox.

Voor de vorm van de kleurrijke elementen inspireerde de kunstenaar zich op motieven uit de hele wereld. Vooral de Arabische mashrabia’s komen regelmatig terug, en dit als verwijzingnaar de aanwezigheid van de Noord-Afrikaanse bevolking in de buurt.

Het werk van Yves Zurstrassen roept een gevoel van beweging op en dit zowel op het perron als in de voorbijrijdende metrostellen.