2009
Met deze fleurige collage van 95 meter lang op 4 meter hoog, brengt Yves Zurstrassen kleurenpracht
naar een grijze buurt. De blinde wand tegenover het perron richting Delacroix fleurde hij op met
kleurrijke motieven uit schilderijen die hij eerder maakte. Daarvoor fotografeerde hij eerst 130 details
uit zijn eigen schilderijen. Nadien vergrootte hij ze sterk om hun textuur in de verf te zetten. Hierdoor
krijgen de foto’s een sensueel karakter en roepen ze een verlangen op om ze te betasten. In een volgende
fase bracht Zurstrassen de uitvergrote details aan op zelf gemaakte sjablonen. Deze sjablonen werden overgezet op panelen in thermohardende kunstharsen waarover een beschermingslaag tegen onder meer graffiti werd aangebracht. Uiteindelijk werden alle 130 sjablonen één voor één zorgvuldig uitgesneden en vastgehecht op het achterliggende traliewerk in gevlochten inox.
Voor de vorm van de kleurrijke elementen inspireerde de kunstenaar zich op motieven uit de hele wereld. Vooral de Arabische mashrabia’s komen regelmatig terug, en dit als verwijzingnaar de aanwezigheid van de Noord-Afrikaanse
bevolking in de buurt.
Het werk van Yves Zurstrassen roept een gevoel van beweging op en dit zowel op het perron als in de voorbijrijdende metrostellen.
Lijst met links
YVES ZURSTRASSEN
Yves Zurstrassen woont en werkt in de oude Brusselse katoenfabriek die hij geleidelijk en met engelengeduld
restaureerde en uitbreidde. Hij maakt er monumentaal grote doeken in hevige kleuren en combineert collage, decollage en hedendaagse technieken.
Sinds zijn eerste reflecties in de jaren ’70, kende het werk van deze kunstenaar een belangrijke evolutie. Zijn picturale schilderijen glijden geleidelijk af naar het expressionisme en nemen in serie steeds een andere vorm aan naargelang de reflecties van de kunstenaar. Ze leiden de ene keer tot een explosie van duizend en dan weer tot de melancholie van zo goed als eenkleurige velden.