De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) werd opgericht in 1954 en is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer.
Elke dag bedienen haar zowat 1.200 voertuigen de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen.
Lijst met links
Verantwoordelijkheid en engagement
De MIVB koos voor een organisatie- en werkingsmodel dat de doeltreffendheid van de diensten verzekert en de uitdagingen van vandaag en morgen zo goed mogelijk beantwoordt.
Het bestuur baseert zich op een sterk vereenvoudigde organisatiestructuur die op het eerste niveau bestaat uit vijf afdelingen die onder de verantwoordelijkheid van Senior Vice Presidents vallen. De afdelingen zijn representatief voor de voornaamste aspecten van het welslagen van de MIVB:
- "Operations" verzorgt de exploitatieopdrachten en geeft raad over de uitbreiding van het netwerk.
- "Transport Systems" verenigt alle technische en IT-functies.
- "Sales, Marketing & Network" definieert en bevordert het vervoersaanbod met het oog op de dienstverlening aan de klanten.
- "Finance & Services" staat in voor het budgetbeheer, de logistieke steun en juridische expertise.
- "Human Resources" definieert de rekruteringsstrategie en past ze toe. De afdeling bevordert ook de permanente verbetering van het werk van de medewerkers.
Het Executive Committee bestaat slechts uit de vijf Senior Vice Presidents en het General Management, en is op het niveau van de hele onderneming bevoegd voor het nemen van beslissingen. Dezelfde aanpak werd geïntroduceerd binnen de afdelingen waarvan het Management Committee het beslissingsorgaan is.
Beheersorganen
De MIVB beschikt ook over de volgende beheersorganen:
Het beheerscomité heeft de hoge leidinggevende macht in het beheer van de onderneming. De permanente personeelsafgevaardigden zetelen erin met een adviserende stem.
De raad van bestuur is belast met het vastleggen van de begroting van de maatschappij, het sluiten van het beheerscontract met de gewestregering en de goedkeuring van de collectieve overeenkomsten waarover werd onderhandeld door de administrateur-directeur-generaal. Hij bestaat uit 19 leden die worden benoemd door de Brusselse hoofdstedelijke regering. De raad van bestuur omvat onder meer vertegenwoordigers van de Brusselse regering en gemeenten. De permanente personeelsafgevaardigden zetelen erin met een adviserende stem.