Toegankelijkheid
De MIVB zorgt er dagelijks voor om haar net steeds toegankelijker te maken voor personen met beperkte mobiliteit. Om dit doel te bereiken, werkt ze nauw samen met de Gewestelijke Mobiliteitscommissie, dienst PBM, en in overleg met de verenigingssector (CAWaB en UNIA) om de gelijke kansen en de persoonlijke autonomie te bevorderen.
Lijst met links
Metro - Assistentie in de stations
Waarover gaat het?
In de metrostations met liften biedt de MIVB een kosteloze assistentiedienst aan personen die problemen ondervinden om de ruimte tussen het perron en het metrostel te overbruggen.
Assistentie is gratis. De prijs van de rit is het geldend tarief.
Naargelang het station, begint de begeleiding in de gecontroleerde zone, na het aangepaste sas, vlakbij de ingang van elk stations dat toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit.
Wanneer?
De assistentie wordt dagelijks verzekerd van 7.00 u. tot 22.00 u.
De dienst aanvragen
Om u een optimale dienstverlening te bieden en te vermijden dat u moet wachten in het station, raadt de MIVB u aan om de assistentie op voorhand te reserveren, per telefoon of via internet.
Indien u het wenst, kunt u zonder vooraf te reserveren een aanvraag doen. U hoeft enkel op de gele knop op de contactzuilen in te drukken.
Ongeacht het communicatiemiddel, de MIVB stelt alles in het werk om de assistentie op de gevraagde datum en het gewenste uur te verlenen. Indien de aanvraag niet op voorhand gebeurt, tracht de MIVB binnen het uur assistentie te bieden.
Deze termijnen kunnen iets langer duren op piekuren of bij problemen met de metro-exploitatie.
Reserveren kan telefonisch op 02/515.23.65 (van maandag tot vrijdag van 7u00 tot 19u00 en op zaterdag van 8u00 tot 16u00) of via het onlineformulier.
Hoe?
De aansluitingen tussen lijnen 1 en 5 en tussen lijnen 2 en 6 gebeuren in het station "Weststation".
De “boa”-metrostellen (de moderne metro’s) zijn vooraan uitgerust om plaats te bieden aan twee rolstoelgebruikers. De “MX”-modellen (de oranje metrostellen) bieden plaats voor één rolstoelgebruiker, achter de bestuurderspost.
Meest toegankelijke tram- en buslijnen
De voertuigen
Alle bussen van de MIVB zijn lagevloerbussen. Ook heel wat trams hebben een lage vloer. Bijna al deze voertuigen beschikken over een voorbehouden plaats voor rolstoelgebruikers.
Welke haltes zijn het best toegankelijk?
Via symbolen wordt de toegankelijkheidsgraad van de haltes aangegeven.
![]() |
Toegankelijke halte. Deze haltes zijn toegankelijk voor personen in een rolstoel, zonder begeleider. |
![]() |
Betreedbare halte. Deze haltes zijn betreedbaar voor personen in een rolstoel, met begeleider. De haltes zijn echter onvoldoende uitgerust om zich zelfstandig te verplaatsen, zelfs niet met een gemotoriseerde rolstoel. |
Als er geen pictogram is, is de halte niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zelfs zeer mobiele of begeleide rolstoelgebruikers zullen moeilijk kunnen in- en uitstappen aan deze haltes | |
De lijnen die nog niet geaudit werden, beschikken nog niet over deze toegankelijkheidsaanduiding. Reizigers met een beperkte mobiliteit mogen deze lijnen zeker gebruiken, maar kunnen moeilijkheden ondervinden.
Welke lijnen zijn het best toegankelijk?
Klik op het lijnnummer voor meer informatie.
Ttram
Bbus
TaxiBus
Waarover gaat het?
TaxiBus is een van deur tot deur vervoersdienst die op aanvraag werkt en enkel voor personen met een beperking bestemd is. Het is een gemeenschappelijke dienst. Dit betekent dat TaxiBus zijn reisweg aanpast als er verschillende vervoersaanvragen gecombineerd kunnen worden om andere personen op te halen of af te zetten.
De dienst biedt geen bijstand bij de verplaatsing, medische bijstand en toezicht op kinderen of op ongeschikte personen.
Wanneer?
Elke dag. Van 5.00 u.'s ochtends tot 1.00 u.'s ochtends.
Voor wie?
Voor personen met een beperking die over een attest beschikken uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid dat een van de volgende elementen erkent:
- een vermindering van zelfredzaamheid van minstens 12 punten;
- een blijvende invaliditeit van ten minste 80%;
- een blijvende invaliditeit van de onderste ledematen met een invaliditeitsgraad van minstens 50%;
- een volledige verlamming of het amputeren van de bovenste ledematen;
- een visuele beperking met een invaliditeit van minstens 90%;
Inschrijving
Vul het inschrijvingsformulier in en voeg er een geldig attest bij uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.
Om het attest te verkrijgen, moet u zich richten tot:
Directie-generaal Personen met een handicap
Dienst Attesten
Kruidtuinlaan 50 bus 150
1000 Brussel
Tel.: 0800 987 99
Tarief en betaling
De prijs van de rit bedraagt 1,70 €.
De betaling van de ritten gebeurt op voorhand via bankoverschrijving.
Reservatie
U dient zo vroeg mogelijk te reserveren en ten laatste de dag voor de verplaatsing.
Via internet: via uw login op www.taxibus.be
Via telefoon: 02 515 23 65 (Van maandag tot vrijdag van 7 tot 19 uur.; op zaterdag van 8 tot 16 uur buiten de schoolvakanties; van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur tijdens de schoolvakanties).
Specifieke vervoerbewijzen
Waarover gaat het?
De MIVB reikt kosteloze vervoerbewijzen uit aan personen met beperkte mobiliteit.
Voor wie?
Blinden of slechtzienden met een blijvende invaliditeit van minstens 90%.
Begeleiders van personen met een beperking die houder zijn van de kaart "Kosteloze begeleider".
Assistentiehonden reizen ook gratis, zoals de begeleiders van assistentiehonden die in opleiding zijn (zie voorwaarden bij de opleidingsscholen).
Het vervoerbewijs bekomen
Voor blinden of slechtzienden is het vervoerbewijs gratis.
Ga naar een van onze BOOTIK met uw elektronische identiteitskaart (eID), een kopie van uw nationale verminderingskaart op het openbaar vervoer (blauwe kaart) uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en € 5 voor de MOBIB-kaart. De MIVB-agent onderneemt dan de nodige stappen. Uw vervoerbewijs wordt binnen de 5 werkdagen op uw MOBIB-kaart geladen nadat u de kaart op een GO-automaat of MIVB-ontwaarder voorlegt. Het vervoerbewijs kan enkel op een MOBIB-kaart geladen worden die afgeleverd is door de MIVB.
Kosteloos vervoerbewijs voor begeleiders van personen met een beperking
Om een vervoerbewijs "Kosteloze begeleider" te bekomen, dient u een kopie van uw kosteloze NMBS-begeleiderskaart te verstrekken. De geldigheid van het vervoerbewijs « Kosteloze begeleider » is dezelfde als die van de kosteloze NMBS-begeleiderskaart.
Beschikbaarheid van de liften
Wist je dat je de status van de liften realtime kunt bekijken in onze app? Klik onderaan in de app op het icoon “Haltes”, voer de naam van het gezochte station in en klik erop. Op het tabblad "Diensten" vind je alle info over de toegankelijkheid van het station: je ziet voor elke bestemming of er beschikbare liften zijn. Deze info houdt rekening met de realtime beschikbaarheid van elke lift. Hier vind je alle informatie over onze app.
Heb je de app niet, dan vind je op deze pagina ook een kort overzicht van stations waarin een of meerdere liften niet beschikbaar zijn, en dit op de aangegeven datum en tijdstip. Staat je gezochte station erin, dan raden we je aan de andere stations met liften te gebruiken. U vindt ze op ons Netplan (alle stations met het logo ).