Waarom valideren?

Tarieven

Reis altijd met een geldig vervoerbewijs

Naar de bioscoop ga je niet zonder je ticket te betalen. Waarom zou je dat dan wel doen in het openbaar vervoer? Betaal dus je rit als je met de metro, tram of bus reist. Het is tenslotte jouw vervoersmiddel om naar het werk of de les te gaan, vrienden te bezoeken of van je vrije tijd te genieten.

Je vermijdt niet alleen een boete, maar elke validering op het MIVB-netwerk draagt ook bij tot een beter aanbod. Zo ga jij vlotter op weg! En als je jouw MOBIB-kaart vergeten bent, kan je altijd je bankkaart gebruiken om te valideren!

Solidair en efficiënt openbaar vervoer, zo doe je dat

Net zoals de bioscoop, hebben ook wij de opbrengst van ticket- en abonnementenverkoop nodig voor onze werking. Als je reist zonder te betalen, veroorzaakt dit financieel verlies. En dit zorgt voor minder bussen, trams en metro’s. Niet alleen voor jou, maar ook voor pakweg je buurvrouw of je collega.

Samen laten we Brussel bewegen. Het is pas als iedereen een bijdrage levert dat wij de kwaliteit van je bus, tram of metro kunnen garanderen en verbeteren.

Een vervoersnet dat beantwoordt aan jouw behoeften

Is er een grotere bus of tram nodig op jouw lijn? Of een extra metro op het moment dat jij hem neemt? Door te valideren bezorg je ons informatie over het aantal reizigers per traject en kunnen wij bepalen waar en wanneer extra voertuigen nodig zijn.

Resultaat? Je vervoer is aangepast aan reële behoeften: nieuwe lijnen, hogere frequenties, gelede bussen, enz. Valideren is dus samen bijdragen aan een steeds beter openbaar vervoer.

Geen bijkomende kosten

Reizen zonder geldig vervoerbewijs kan je aardig wat kosten:

  • € 10 als je jouw abonnement vergeet (te valideren); te betalen binnen 10 werkdagen. Na verloop van die 10 werkdagen wordt het bedrag verhoogd tot € 107.
  • € 107 de eerste keer dat je reist met een niet gevalideerd ticket of ongeldig abonnement.
  • € 214 vanaf de tweede keer.
  • € 408 bij vervalsing van een ticket of abonnement of bij gebruik van een MOBIB-kaart op naam van een andere persoon.

Vermijd een boete en stress bij controle: koop en valideer je ticket of abonnement.

Zoek je de goedkoopste oplossing, afhankelijk van je situatie, reisgewoontes en aantal verplaatsingen? Het voordeligste tarief helpt je om de beste keuze te maken.

 

Hoe en wanneer valideren?

Houd je ticket of abonnement vóór de rode valideertoestellen. Dit is verplicht. Ben je je MOBIB-kaart thuis vergeten? Dan kan je de grijze valideertoestellen gebruiken om direct met je contactloze bankkaart of met je smartphone of smartwatch te betalen. Contactloos betalen is ook de ideale oplossing als je niet de tijd hebt gehad om op voorhand een ticket te kopen.

Valideer telkens wanneer je opstapt op bus of tram en telkens wanneer je een metrostation betreedt. Valideer ook wanneer je overstapt.. Zelfs wanneer je reist met een ticket voor 1 dag of met een abonnement..

Je vervoerbewijs kan gecontroleerd worden tot op het ogenblik wanneer je het station of het voertuig verlaat. Houd het dus goed bij want niet valideren is een overtreding.