Uw veiligheid is onze absolute prioriteit.
Elke dag zijn we met bijna een miljoen reizigers die op het MIVB-net reizen. Dankzij strenge controles en een volledige beheersing van onze uitrusting beperken we het risico op ongevallen tot een minimum. Dankzij moderne technologie, zoals automatische remsystemen, hulp bij besturing en veiligheidssignalisatie, kan u in alle vertrouwen reizen met onze trams, bussen en metro’s. Op voorwaarde uiteraard dat u op uw beurt de veiligheidsvoorschriften respecteert en voorzichtig bent. Uw veiligheid begint namelijk ook bij uzelf.
Lijst met links
De deuren blokkeren is gevaarlijk
Het blokkeren van de deuren door reizigers die absoluut hun metro of tram nog willen halen, ondanks het geluidssignaal, verstoort niet enkel de goede werking van het net maar houdt ook grote risico’s in voor wie er zich aan waagt.
De druk die de deuren uitoefenen is sterk en u kan gekneld raken. Vingers of voorwerpen die vast komen te zitten tussen de deuren zijn niet makkelijk vrij te maken en zijn in sommige gevallen zo fijn dat het veiligheidssysteem ze niet detecteert. Als de metro of tram dan opnieuw vertrekt, zou u kunnen meegesleurd worden.
Zelfs als u gehaast bent, is het de moeite niet waard een zwaar ongeval te riskeren, zeker omdat de frequentie van de metro en de tram tijdens de spits zo hoog is, dat u slechts enkele minuten hoeft te wachten op de volgende metro of tram. Neem de juiste reflex aan en wacht op de volgende metro of tram.

Loop nooit op de sporen

Wie maakte nooit één van volgende situaties mee: in een metrostation laat iemand een voorwerp vallen op de sporen en gaat er zelf achteraan om het op te rapen. Of iemand vergist zich van perron om de tram te nemen en in plaats van rond te gaan, beslist hij om de sporen over te steken om aan de andere kant te geraken... Allemaal zaken waarbij de veiligheid – uw veiligheid – op het spel staat. Daarom mag je nooit op de sporen lopen.
Elke dag laten de reizigers voorwerpen op de sporen vallen bij het in- of uitstappen, door op het perron te spelen, door te dicht bij de rand te staan. Een gsm, een knuffelbeestje, een MOBIB-kaart, een kledingstuk,… Het kan zeer gauw gebeuren en de verleiding is groot voor de reizigers om deze zaken zelf “snel” op te rapen omdat ze ogenschijnlijk binnen “handbereik” liggen.
In de buurt van de metrosporen ligt een zogenaamd derde spoor, waarlangs de 900V stroomt, die noodzakelijk is om de metro van stroom te voorzien. Iedereen die op de sporen komt en die rail aanraakt, loopt risico op elektrocutie. Bovendien kan er op elk moment een metro aankomen en dan is het nagenoeg onmogelijk om te weten uit welke richting het metrostel komt. “De metro rijdt ook soms in de tegenovergestelde richting, weegt meer dan 100 ton en komt een station binnenrijden aan 40 km/u. Die kan dus niet zomaar plots stilstaan: de remafstand kan oplopen tot 40 meter. Eens op de sporen kan zelfs een atleet als Usain Bolt niet zo snel lopen om aan een aanrijding te ontsnappen”, benadrukt François Poleur, Risk & Safety Manager bij de metro. In een fractie van een seconde terug op het perron klimmen is ook bijzonder moeilijk gezien de hoogte ervan.
Wat moet je doen als je iets op de sporen laat vallen?
De regel is nooit, maar dan ook nooit, op de sporen te komen. Wat ook het voorwerp is dat je hebt laten vallen, probeer het nooit zelf te recupereren. Richt je tot een MIVB-stationsmedewerker of, als je die niet onmiddellijk ziet, maak dan gebruik van de rode “SOS”-telefoon op het perron. U komt dan rechtstreeks in contact met een MIVB-operator. Een MIVB-medewerker komt dan in alle veiligheid je object halen wanneer het metroverkeer tot stilstand is gebracht.
Steek de tramsporen niet over in een station
De veiligheidsregels gelden ook voor de tram, in de premetrostations. “Ik zie vaak kinderen die op de rand van een perron spelen en die met hun boekentas naar elkaar gooien…boekentassen die daardoor soms op de sporen terechtkomen. Ze denken er niet aan dat er op elk moment een tram kan langskomen die niet zomaar kan stoppen”, bevestigt Amal Kammachi, Risk & Safety Manager bij de tram.
"Het valt geregeld voor dat mensen zich van perron vergissen in een tramstation. Voor sommigen lijkt het eenvoudig om gewoonweg de sporen over te steken om de andere kant te bereiken, ze zien het gevaar van de situatie niet in… Maar een tram is een zwaar voertuig op sporen, die kan niet zomaar op enkele meter tot stilstand komen zoals een wagen. En in sommige stations waar verschillende tram- en metrolijnen samenkomen, is het onmogelijk om op het geluid af te gaan en zo te weten van waar de volgende tram komt!”, benadrukt Amal Kammachi. “En een tram die in een gegeven richting rijdt, kan het zicht wegnemen op een tram uit een andere richting.”
Ook bovengronds is het opletten geblazen als je de sporen oversteekt. Vergeet niet dat een tram niet kan stoppen op enkele meters zoals een auto. Dat is trouwens ook de reden waarom deze altijd voorrang heeft.
Uw veiligheid hangt ook van uzelf af
Denk eraan dat uw veiligheid ook van uzelf afhangt: pas op dat je niets laat vallen bij het in- en uitstappen van de metro of tram. Blijf niet aan de rand van het perron staan en buig niet voorover en ga vooral nooit op de sporen.
Hou je vast in onze voertuigen
Het gebruik van de gsm, afleiding, lectuur, pakjes in de hand,… Er zijn heel wat redenen om zich niet of slecht vast te houden wanneer we rechtstaan in het openbaar vervoer.
Zich niet vasthouden in een bewegend voertuig, dat is een risico nemen om te vallen. Er kan altijd een noodremming nodig zijn, of een uitwijkmanoeuvre… Ook al zijn de bestuurders opgeleid om defensief te rijden, is bruusk remmen nooit uitgesloten om een ongeval met een ander voertuig of met een zwakke weggebruiker te voorkomen. Situaties die als gevolg kunnen hebben dat reizigers die zich niet of niet goed vasthouden, ten val komen in het voertuig.
De stangen en handgrepen zijn er om de veiligheid van de reizigers te verzekeren. Het is dus belangrijk dat ze ook worden gebruikt.
Voor je eigen veiligheid, hou je vast in onze voertuigen !

De tram heeft altijd voorrang

Elke dag rijden honderden trams door de straten van de hoofdstad en kruisen daarbij automobilisten, fietsers en voetgangers. Om dat samenleven goed te laten verlopen en omdat een tram niet zo snel stilstaat als een auto, voert de MIVB opnieuw een sensibiliseringscampagne om alle weggebruikers erop te wijzen dat een tram altijd voorrang heeft.
Een tram heeft altijd voorrang op alle andere weggebruikers, ook op voetgangers. Een tram is immers een zwaar spoorvoertuig dat niet van zijn traject kan afwijken om een hindernis te ontwijken. Bovendien heeft een tram tijdens het remmen minder grip op de sporen dan een voertuig op banden. Dat betekent dat de remafstand van een tram aanzienlijk groter is: een tram die aan 40 km/u rijdt, heeft ongeveer 40 meter nodig om te stoppen, wat overeenkomt met minstens zijn eigen lengte.
Het komt erop aan altijd aandachtig te zijn als je een tram, een eigen bedding of een halte nadert. Reizigers die luisteren naar muziek met een hoofdtelefoon, die op hun telefoon kijken of die lopen om nog snel de bus te halen en dan de tram niet zien aankomen… Er zijn veel redenen waarom mensen afgeleid kunnen zijn en het risico om verrast te worden is dan ook groot. Daarom sensibiliseert de MIVB ieder jaar haar reizigers en de andere weggebruikers zodat ze hun waakzaamheid verhogen in de buurt van de tram.
Voorrang aan wie uitstapt
Haast u niet meteen om in te stappen in de bus, tram of metro als die stopt aan een halte. Laat eerst de reizigers afstappen. Dat is een kwestie van gezond verstand, burgerzin en veiligheid.
Maak de ingang vrij en wacht langs het voertuig tot de reizigers zijn afgestapt, voor zelf op te stappen. U vermijdt geduw, eventuele valpartijen en zal bovendien tijd winnen. Als op- en afstappen vlotter verloopt dan verbetert de regelmaat en de stiptheid van de voertuigen.
Blijf achter de gele lijn
In de stations geeft de gele lijn de grens aan van de veiligheidszone tot aan de rand van het perron. Wacht tot de metro of tram volledig gestopt is voor u de gele lijn overschrijdt en instapt.
Het niet respecteren van deze aanwijzing kan fatale gevolgen hebben.
Let op voor de ruimte
Wanneer u het openbaar vervoer in Brussel neemt, heeft u zeker al gemerkt dat er een ruimte bestaat tussen de perronrand en het metrostel. Deze ruimte is er ook tussen de boord van het perron van een tram en soms tussen de stoeprand en de bus. Er kan ook een niveauverschil(letje) bestaan tussen het perron/het voetpad en het voertuig.
De perrons vormen niet altijd een zuivere rechte lijn. In bepaalde metrostations, waar de sporen in een bocht liggen, kan er een iets grotere ruimte ontstaan tussen het perron en het metrostel. Deze stations zijn trouwens uitgerust met knipperlichten onder de perronrand en pictogrammen die de aandacht van de reizigers vestigen op deze ruimte.
"Reizigers zijn soms afgeleid wanneer ze in of uit een metrostel stappen (omdat ze een sms aan het sturen zijn, hun gsm bekijken of lopen om nog snel de metro te halen), of ze stoten tegen iemand aan en letten vervolgens niet echt op de ruimte tussen het perron en het metrostel. Ze lopen het risico zich te misstappen en zich te bezeren", legt François Poleur uit, Risk & Safety Manager bij de Brusselse metro.

"Het gebeurt geregeld dat personen struikelen als ze in of uit een bus stappen door een gebrek aan aandacht, in het geval van slecht weer of wanneer ze een boodschappentrolley of bijvoorbeeld een groot voorwerp meenemen". Gaëtan Deckers, Risk & Safety Manager voor de bus, benadrukt: "Zich vasthouden aan de handgrepen bij het in- en uitstappen en goed kijken waar je je voeten zet. Dat helpt voor de veiligheid!"
"Iets wat ook geldt bij de tram", vertelt Amal Kammachi, Risk & Safety Manager bij de tram. "Alle haltes liggen niet in rechte lijn en de ruimte tussen het voertuig en het perron is groter vooraan dan achteraan de tram. Je moet dus waakzaam zijn!" Daarom herhaalt de MIVB zoals ieder jaar haar sensibiliseringscampagne voor de reizigers en benadrukt de veiligheidsvoorschriften: haast je niet wanneer je in of uit een voertuig stapt, laat eerst de reizigers uitstappen alvorens zelf in te stappen, houd je vast aan de handgrepen in de bus, let op voor de ruimte tussen het voertuig en het perron of het voetpad, let op voor voorwerpen die op het perron kunnen geplaatst worden en je zouden kunnen doen struikelen en, als je kinderen hebt, geef ze dan een hand. En vergeet niet dat je veiligheid ook bij jezelf begint!
Rij niet op de busstrook

Busstroken zijn speciale rijstroken die gereserveerd zijn voor het openbaar vervoer.
Deze worden aangelegd om de bussen vlotter te laten rijden en een stiptere dienstverlening te verzekeren voor onze reizigers.
Toch gebruiken sommige automobilisten de busstrook waardoor onze bussen veel vertraging oplopen.
Automobilisten die de busstrook gebruiken veroorzaken niet alleen vertragingen, maar ze riskeren ook een boete van minimum 55 euro aangezien het een overtreding van de eerste graad betreft.
Oproep aan alle automobilisten: zorg ervoor dat je de bussen niet vertraagt. Rij op je eigen rijstrook en vermijd een boete!
Respecteer het geluidssignaal
De « BIIIP » is geen startschot.
Voor je veiligheid, stap niet in of uit wanneer je het geluidssignaal hoort.
Dit signaal geeft het sluiten van de deuren aan.
Op het laatste nippertje de tram, bus of metro in- of uitstappen is gevaarlijk want je kan tussen de deuren vast komen te zitten en je ernstig verwonden.
Bovendien worden fijne voorwerpen niet altijd gedetecteerd door het controlesysteem voor de sluiting van de deuren.
Vermijd onnodige risico’s en vertragingen op het net: respecteer het geluidssignaal en stap niet meer in of uit het voertuig !
