Veiligheidsvoorschriften en reistips voor het openbaar vervoer in Brussel

Met deze reizigersgids is reizen op het net van de MIVB simple comme bonjour.

Blokkeer de deuren niet

Reis je op het (ondergrondse) MIVB-net, hou dan altijd rekening met:

  1. De gele lijn. Die lijn markeert de veiligheidsafstand ten opzichte van de perronboord. Sta je achter de gele lijn, dan sta je goed.
  2. Het geluidssignaal. Dat signaal geeft aan dat de deuren van onze voertuigen zullen sluiten. Hoor je het geluidssignaal, dan sta je in het voertuig of achter de gele lijn op het perron. Hoewel de deuren zijn uitgerust met een automatisch detectiesysteem, kunnen fijne voorwerpen zoals je vingers of de riem van je handtas klem raken tussen de deuren. Hou dus altijd voldoende afstand en neem geen risico op het moment dat de deuren sluiten.

Staat de metro of tram volledig stil en hoor je geen geluidssignaal van openende deuren meer, dan mag je de gele lijn overschrijden. Wacht altijd tot je medereizigers uitgestapt zijn. Zo vermijd je geduw en getrek, is er plaats voor iedereen én ben je sneller op je bestemming.

Wist je dat...

Betreed de sporen in het station nooit

Je dure koptelefoon, het favoriete knuffeltje van je kind, je geschreven samenvatting, … het is frustrerend, maar wanneer je een voorwerp laat vallen op de sporen, dan laat je dat liggen. Vraag altijd hulp aan een MIVB-medewerker in de stations of via de contactzuilen. Er loopt immers 900 volt door de sporen om de voertuigen van elektriciteit te voorzien.

Onze tips

Tips om te reizen met het openbaar vervoer van de MIVB

Tip 1: kom 3 minuten op voorhand naar je halte

Je bus, tram of metro missen is vervelend. Al hoef je daar nooit écht verdrietig of boos om te zijn: bijna al onze lijnen rijden 7 dagen op 7, van 5.00 uur ’s morgens tot middernacht. Er is dus altijd een voertuig op komst. Wil je toch zeker zijn dat je op het voorziene uur aankomt op je bestemming? Kom dan een paar minuten op voorhand naar de halte

Wist je dat...

Tip 2: Steek je hand op om in te stappen

Om een bus of een tram te doen stoppen aan je bovengrondse halte, geef je de chauffeur een seintje. Dat hoeft niet met een witte zakdoek onder Les Lacs du Connemara, maar doe je simpelweg door je hand op te steken. Metro’s en ondergrondse trams stoppen in elk station.

Tram- en buschauffeurs zijn niet verplicht om te stoppen bij een halte. Wil je afstappen? Druk dan tijdig op de knop, zodat onze chauffeurs je halte niet missen. Metro’s stoppen bij elke halte.

Een paar tips

Tip 3: Valideer elke rit

Je hebt altijd een geldig vervoerbewijs nodig om een voertuig en/of een station binnen te stappen, en om een station buiten te lopen. Dat kan met een MOBIB-kaart , een digitaal ticket, via contactloos betalen of met een papieren ticket. Heb je je vervoerbewijs in de hand, dan kost het je 2 seconden van je tijd om je vervoerbewijs te valideren. Reizen zonder geldig ticket of abonnement komt je een pak duurder uit.

Tip 4: Stap met gemak over

Stap je over van het ene voertuig op het andere voertuig, dan valideer je altijd je vervoerbewijs. Ook wanneer je op een voertuig van een andere vervoermaatschappij stapt (De Lijn, de NMBS of TEC). Binnen de 60 minuten na je eerste validering kun je 1 of meerdere keren overstappen.

Tip 5: Hou je altijd vast in de voertuigen

Goed aan boord geraakt? Hou je dan altijd vast als je rechtstaat. Soms moeten onze chauffeurs bruusk remmen of uitwijken. Hou je de stangen en de handgrepen vast, dan voorkom je dat je valt, tegen medereizigers botst of je verwondt.

Tip 6: Geef altijd voorrang

Een tram heeft altijd voorrang. Dat is om 2 redenen: hun gewicht en grootte maakt hun gemiddelde remafstand 4 keer zo lang als de remafstand van een personenwagen. Daarnaast rijden ze in tramsporen, waardoor ze niet kunnen uitwijken wanneer er iemand de sporen onverwacht oversteekt.

Een bus heeft voorrang wanneer hij een halte verlaat. Zodra de buschauffeur de richtingaanwijzer heeft aangezet, mag je de bus niet meer inhalen. Wees extra waakzaam als fietser of op een step: een bus is erg lang. Als onze bestuurders je niet hebben gezien, kunnen ze hun richtingaanwijzer aanzetten en wegrijden voordat je klaar bent met inhalen.

Enkele tips

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je MIVB-tips, informatie over ons net of een blik achter de schermen in je mailbox krijgen? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Over hetzelfde onderwerp