Hartje Vorst
Al vele jaren werken de gemeente Vorst, Brussel Mobiliteit en de MIVB samen in het kader van een ambitieus project om het Sint-Denijsplein en de as van de Brusselsesteenweg en Neerstallesteenweg te vernieuwen.
Lijst met links
Doelstellingen
Deze herinrichting beoogt een omtovering van het centrum van Vorst in een wijk die toegankelijk is voor alle vervoersmodi met voorrang voor de actieve modi en het openbaar vervoer. Dankzij dit project zullen de inwoners en de gebruikers zich weer de openbare ruimten kunnen toe-eigenen en zal de commerciële kern van dit historische gedeelte van de gemeente versterkt worden.
Uiteraard zal er een bijzondere aandacht besteed worden aan het beheer van regenwater en het herverbinden van Vorst met het groene netwerk.
In het kader van het Duurzaam Wijkcontract Abdij werden er verschillende burgerraadplegingen georganiseerd om samen met de inwoners en de handelaars de verwachtingen te integreren en de problematieken van de wijk aan te kaarten. Dit werd vervolgens gevalideerd en bestudeerd door andere gewestelijke spelers zoals Leefmilieu Brussel, hub.brussels, de administratie voor de stedenbouw en erfgoed, enz.
Vandaag werden er reeds twee stedenbouwkundige vergunningsaanvragen voor onderzoek ingediend bij het Gewest.
Heraanleg Neerstallesteenweg
De eerste stedenbouwkundige vergunningsaanvraag is voor de heraanleg van de Neerstallesteenweg tussen de kruispunten (niet inbegrepen) Korporaal Trésigniesstraat/André Baillonstraat en Ruisbroekse Steenweg door het Brussel Mobiliteit. De vergunning werd zopas afgeleverd door urban.brussels.
Algemene doelstellingen
De tramrails op de Neerstallesteenweg tussen centrum Vorst en Stalle zijn sterk versleten, en hierdoor zijn de sporen aan vernieuwing toe. Een uitgelezen kans voor Brussel Mobiliteit, de MIVB en de gemeente zelf om de steenweg van gevel tot gevel ook te vernieuwen.
Talrijke voordelen voor de buurtbewoners
- Meer kwaliteitsvolle openbare ruimten volgens de huidige normen;
- Minder autoverkeer in de wijk dankzij een vermindering van het doorgaand verkeer;
- Comfortabelere MIVB-haltes die toegankelijk zijn voor iedereen;
- Een hogere reissnelheid van het openbaar vervoer en dus meer trams voor de reizigers;
- Geïntegreerd beheer van het regenwater door de aanleg van regentuinen;
- Uitwerking van beplantingen om het aantal hitte-eilanden te verkleinen.
Hartje Vostproject
De tweede stedenbouwkundige vergunningsaanvraag is voor de heraanleg van de openbare ruimten in hartje Vorst door de gemeente zelf.
Interventieperimeter
Sint-Denijsplein en de Brusselsesteenweg/Neerstallesteenweg op het gedeelte tussen de kruispunten Sint-Denijsstraat/Abdissenstraat en de Korporaal Trésigniesstraat/André Baillonstraat.
Algemene doelstellingen
Het project voorziet de aanleg van een “gedeelde ruimte” om de wijk te ontlasten en die toegankelijker en aangenamer te maken voor iedereen door actieve verplaatsingsmodi te bevorderen (zoals wan delen of fietsen). Het Sint-Denijsplein en omgevingen zal een openbare ruimte worden zodat de burger er even tot rust kan komen, zijn buur daar wilt ontmoeten, er wilt spelen, de handelszaken wilt bezoeken en een terrasje doen, …
Concreet vertaalt een gedeelde ruimte zich in één grote oppervlakte van gevel tot gevel waar alle weggebruikers zich aan maximaal 20km/u verplaatsen. De biodiversiteit binnen een ecologische zone bevorderen.
Voordelen voor de weggebruikers en de buurtbewoners
Voor het Sint-Denijsplein:
- De twee delen van het Sint-Denijsplein (voorplein en plein) verbinden om het zijn gemeenschappelijk en centraal karakter terug te geven;
- Een veilige en ruime openbare ruimte bieden voor verschillende soorten activiteiten (markt,
rommelmarkt, events, sport, spelen, enz.); - Plekken aanmaken waar het aangenaam vertoeven is voor de buurtbewoners en de handelaars (banken, schaduwplekken, horecaterrasjes, enz.);
- Het voorplein en de abdij weer hun patrimoniaal karakter geven;
- De biodiversiteit binnen een ecologische zone bevorderen;
- Een ludiek waterpunt voorstellen (waterstralen, fontein met drinkbaar water, enz.);
- Een landschapdimensie integreren door regentuinen aan te bouwen in lijn met het project “Watertraject”;
- Het blauwe netwerk continu versterken (geïntegreerd beheer van het regenwater, waterdoorlatende zones, enz.).
Aan de kant van de Brusselsesteenweg/Neerstallesteenweg, tussen het gemeentehuis en de Korporaal Trésigniesstraat:
- De grond vrijmaken en eenvormig maken;
- Het comfort vergroten voor de verplaatsingen van de voetgangers en de fietsers;
- Het autoverkeer terugdringen door het doorgaand verkeer te verminderen, maar tegelijkertijd het lokaal verkeer nog toe te laten;
- De verkeersveiligheid verbeteren;
- De handelaars ruimte geven (zone voor de kraampjes en terrassen);
- Een correcte reissnelheid voor de trams;
- De afstand optimaliseren tussen de haltes van het openbaar vervoer en van de haltes “Vorst Centrum” en “Sint-Denijs” één halte maken;
- De intermodaliteit bevorderen (station Vorst-Oost, tram- en bushaltes, fiets).
De werken
Uitvoering van de eerste fase van de werken
De werken voor de heraanleg van een eerste deel van de Neerstalsesteenweg starten vanaf begin juli 2022. Het betreft hier het deel tussen de Ruisbroeksesteenweg en de André Baillonstraat. De bedoeling is om deze zone volledig af te hebben tegen einde 2023. Het betreft een werf met meerdere partijen: riolering, elektriciteit, telecommunicatie, spoorwerken, wegeniswerken enz. Alle interventies worden op elkaar afgestemd in tijd en ruimte, om aldus de hinder voor de omwonenden te beperken. In het document 'presentatie' (zie rubriek "DOWNLOADS") vindt u een gedetailleerd overzicht van het werfverloop. De vermelde datums kunnen eventueel nog wijzigen, maar de algemene principes blijven wel overeind. U vindt in het document 'algemene planning' steeds de meest recente versie van de planning.
Voor de voetgangers wordt steeds in een veilige doorgang voorzien en de hulpdiensten hebben altijd toegang.
OPENBAAR VERVOER
In de eerste fase van de werkzaamheden worden de trams 82 onderbroken tussen de haltes Neerstalle en Vorst Centrum, de trams 97 tussen de haltes Neerstalle en Wiels. Een T-bus vervangt de trams tussen Neerstalle en Vorst Centrum. Bus 50, 54 en 74 worden plaatselijk omgeleid.
Nieuwe situatie vanaf zaterdag 18 februari. Voor meer informatie, raadpleeg de pagina over onderbrekingen en omleidingen.
Blijf op de hoogte
Voor regelmatige info over de voortgang van de werken, kunt u zich abonneren:
- Op de infos per mail : stuur de boodschap ‘INFO Neerstalle’ naar ombudsman@neerstalle.brussels
- Op de infos via WhatsApp. Bewaar hiertoe het nummer 0490 14 20 10 op uw GSM en stuur de boodschap ‘INFO NEERSTALLE + uw naam’
Een rechtstreeks aanspreekpunt is tot uw beschikking: ombudsman@neerstalle.brussels of per telefoon op n° 0490 14 20 10.
Wij nodigen je ook uit om naar de projectpagina te bezoeken op de website van de gemeente Vorst.
Je vindt er de projectplannen, toelichten, de presentatie van het project, alsook alle praktische informatie over de openbare onderzoeksmomenten.
Vorstse evenementen
3e editie van het festival “Ô Tour des Contes”
De 3e editie van “Ô Tour des Contes”, het Brussels intercultureel festival van de vertelkunst, vindt plaats van 24 tot 28 mei. Het jaarlijks evenement rond woordkunst en vertelling keert terug met 60 artiesten-verhalenvertellers uit alle hoeken van de wereld en België, om het woord in duizend accenten tot leven te brengen en te laten weerklinken in de Abdij van Vorst.
Kom vanaf vrijdag 26 mei om 18 uur en in het weekend vanaf 13 uur naar voorstellingen, workshops en concerten voor alle leeftijden! Het volledige programma voor scholen en het grote publiek vind je op www.otourdescontes.be.