4.2. Certificeringsregelingen

Er bestaan verschillende methodes voor het ontwerpen van duurzame gebouwen. De meeste van deze benaderingen waren tot op heden echter gericht op privé- en bedrijfsgebouwen en niet afgestemd op industriële gebouwen zoals stations of remises. De methodes kunnen evenwel bijzonder nuttig zijn voor het in kaart brengen van alle parameters waarmee rekening gehouden moet worden bij het plannen van de bouw of renovatie van een gebouw dat wordt gebruikt voor openbaar vervoer.

BREEAM

Afb. 44 – Criteria waarmee rekening wordt gehouden voor de BREEAM-certificering


 

BREEAM (Building Research Establishment’s Environ- mental Assessment Method) is de belangrijkste en wijdst verspreide certificeringsregeling voor duurzaam bouwen. Deze heeft aandacht voor uiteenlopende milieu- en duurzaamheidskwesties en biedt ontwikkelaars, ontwerpers en gebouwbeheerders de kans om hun ecologische knowhow in hun gebouwen te demonstreren.

Deze beoordelingsmethode werd ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk en kan gebruikt worden voor het beoordelen van alle soorten gebouwen. BREEAM wordt op grote schaal gebruikt voor het beschrijven van de milieuprestaties van een gebouw. Het maakt gebruik van een duidelijk, transparant, flexibel en gebruiksvriendelijk scoresysteem en wordt wetenschappelijk en met onderzoek ondersteund. De regeling omvat een beoordeling in ontwerpstadium en na de constructie, waarbij punten toegekend worden in negen categorieën. De individuele punten voor elke categorie worden dan samengeteld om een algemene score toe te kennen die de waarde van het gebouw bepaalt.

De mogelijke resultaten zijn: geslaagd, goed, bijzonder goed, prima en uitstekend.

HQE

Afb. 45 – Criteria waarmee rekening wordt gehouden voor de HQE-certificering

De HQE (Haute Qualité Environnementale) is een metho- dologie voor het verkrijgen van gebouwen met hoogwaardige milieuprestaties bij nieuwbouw of renovatie. Duurzame technologieën en oplossingen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze Franse standaard werd opgesteld en wordt beheerd door de Association pour la Haute Qualité Environnementale (ASSOHQE), in Parijs.

De methodologie bevat criteria voor het bereiken van twee hoofddoelstellingen:

  • Het beheren van de impact op de buitenomgeving
  • Het creëren van een aangename binnenomgeving

DGNB

De DGNB-certificering (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) is een Duitse tool voor het plannen en evalueren van gebouwen. Hij werd opgesteld door de German Sustainable Building Council (DGNB) in samenwerking met het Duitse ministerie van Vervoer, openbare werken en planologie (BMVBS). De regeling is een transparant en duidelijk beoordelingssysteem dat gebaseerd is op levensechte omstandigheden. Het bepaalt de kwaliteit van gebouwen op uitgebreide wijze en biedt auditors de kans om op systematische en onafhankelijke wijze een evaluatie te maken. Ze is gebaseerd op een beoordelingssysteem op basis van verdienste en omvat dus alle relevante criteria voor duurzame constructie. Gebouwen die uitstekend presteren, krijgen een bronzen, zilveren of gouden medaille. Tijdens de evaluatie wordt rekening gehouden met zes criteria voor de certificering:

  • Ecologische kwaliteit
  • Economische kwaliteit
  • Socio-culturele en functionele kwaliteit
  • Technische kwaliteit
  • Kwaliteit van het proces
  • Kwaliteit van de locatie