Speler voor duurzame mobiliteit
De MIVB is een cruciale speler voor duurzame mobiliteit in Brussel. Door het openbaar vervoer te gebruiken, komt er jaarlijks 200.000 ton CO2 minder in de atmosfeer terecht. Maar de ecologische impact van de openbaarvervoersmaatschappij begint ook bij de wil om onze activiteiten op de stadsomgeving maximaal te beperken: preventieve maatregelen tegen geluid en trillingen, beheersing van het verbruik (water, energie ...), duurzame aankopen, enz.
De MIVB draagt op die manier bij tot het behoud van de levenskwaliteit in Brussel. We strijden ook actief tegen de opwarming van het klimaat en werken mee aan de belangrijke milieudoelstellingen van het Gewest:
- De uitstoot van gassen beperken via de Koolstof- en Energiestrategie,
- De luchtvervuiling verminderen,
- Lawaaihinder beperken,
- De afvalberg verkleinen,
- Energie besparen.
Lijst met links
Milieuvriendelijker openbaar vervoer
Openbaar vervoer gebruiken, dat is een concrete handeling stellen ten voordele van het milieu. Voor eenzelfde traject kan men tot 75% minder CO2 uitstoten in vergelijking met de auto.
De metro’s en trams rijden op elektriciteit (100% groene stroom) en veroorzaken dus geen directe vervuilende uitstoot.
De nieuwe bussen van de MIVB, die beetje bij beetje de oudste voertuigen vervangen, voldoen aan de strengste milieunormen.
Met de aankoop van de nieuwe elektrische en de hybride bussen schakelt de MIVB over op andere energiebronnen. Dankzij de omvorming van de busvloot wordt reizen met de MIVB nog milieuvriendelijker.
Berekening van de hoeveelheid CO2
Om de gemiddelde CO2 uitstoot (in gram) van jouw reis met het openbaar vervoer te kennen, gebruiken we de volgende methode: de lengte van jouw traject in km vermenigvuldigd met de gemiddelde uitstoot factor per passagier en per kilometer van de MIVB-voertuigen.De gemiddelde uitstoot factoren van de MIVB-voertuigen zijn de volgende:
- Metro: 20g CO2 /(km*passagier)
- Tram: 30g CO2 /(km*passagier)
- Bus: 110g CO2 /(km*passagier)
- Trein (NMBS): 26g CO2 /(km*passagier)
Het resultaat wordt vergeleken met de uitstoot van een wagen die hetzelfde traject volgt. De lengte in kilometer van jouw traject wordt vermenigvuldigd met de gemiddelde uitstootfactor per passagier en per kilometer van een wagen.
Gemiddelde uitstootfactor van een wagen is 158g CO2 /(km*passagier)
Eco-verantwoordelijke onderneming
Doelstelling behaald! De MIVB kreeg het ISO 14001-certificaat voor al haar activiteiten. Die certificering wil bedrijven stimuleren om binnen het wettelijk kader en met respect voor de context en de betrokken partijen de impact van hun activiteiten op het leefmilieu te beperken. Ze moeten ook het bewijs leveren van de efficiëntie van hun systeem voor het beheer en de continue verbetering van de milieumaatregelen die ze nemen. Klik hier voor meer informatie over het milieubeleid van de MIVB
Koolstof- en energiestrategie tegen 2030
De MIVB heeft zich er dus toe verbonden om zowel haar vervoersaanbod te verhogen en daarbij haar CO2-uitstoot en het energieverbruik te verminderen door middel van een koolstof- en energiestrategie. We verbinden ons ertoe om tegen 2030 de uitstoot van rechtstreekse en onrechtstreekse broeikasgassen van de ritten op haar netwerk met 40% per plaats-kilometer te beperken. Om deze doelstelling te halen, werden een vijftigtal acties geïdentificeerd gaande van zowel het rollend materieel tot de gebouwen, de aankopen, het mobiliteitsplan van haar werknemers, het afval en de productie van hernieuwbare energieën.
Zo neemt de MIVB actief deel aan de Brusselse doelstelling om de uitstoot in het Gewest te beperken voor de sector van het openbaar vervoer, waaraan tevens ook andere voordelen verbonden zijn, meer bepaald minder verkeersopstoppingen en een verbetering van de luchtkwaliteit.
Energie
De MIVB is een belangrijke energieverbruiker in België. Om dit verbruik te verminderen en de impact ervan op het milieu, zetten we tegelijk in op een gedragsverandering als op geavanceerde technologie.
Energieperformantie
De energie-indicator toont de evolutie van de energetische performantie van de MIVB ten opzichte van de situatie van 2010. De energie-efficiëntie wordt berekend op 5 vlakken: bus, tram, metro, elektriciteit en brandstof voor de infrastructuur. De algmene performantie van de MIVB wordt berekend door de winst in elk domein prorata te berekenen en samen te tellen ten opzichte van het totale verbruik. Tussen 2010 en 2018 steeg de energieperformantie van de MIVB met 14%.
Enkele voorbeelden van initiatieven:
- Bus: De MIVB installeerde boordindicatoren in haar bussen. Die geven de chauffeur informatie over zijn rijstijl en waarschuwen o.a. wanneer die te snel optrekt, te bruusk bochten neemt of afremt óf de motor te lang laat draaien terwijl de bus stilstaat. Aan zo’n toestel wordt coaching gekoppeld. Het Secure Drive project streeft een drievoudige doelstelling na: de vervuilende uitstoot verminderen, het brandstofverbruik verlagen en het comfort van de reizigers verhogen. Bovendien heeft de MIVB de principes van “zacht rijden” opgenomen in de opleiding van haar bestuurders.
- Metro: De MIVB voerde een milieuvriendelijke rijstijl in, gebaseerd op een verlaging van de maximale toegelaten snelheid. De resultaten zijn spectaculair: het elektriciteitsverbruik daalde met bijna 13%, zonder dat de reistijden daarom veel langer werden. . Ook het comfort van de reizigers is verbeterd.
- Terugwinning van remenergie van de metro: Telkens een metrostel afremt, wordt die remenergie automatisch teruggestuurd naar een ander metrostel dat zich op hetzelfde elektrisch net bevindt. De MIVB wil nóg verdergaan en de energie van een metrostel dat het station bereikt recupereren om daarmee andere installaties (roltrappen, liften, informatieborden met wachttijden, …) aan te sturen.
- Warmtekrachtkoppeling: Het complex Delta kreeg een warmtekrachtkoppelingsinstallatie. Bij warmtekrachtkoppeling wordt de warmte die vrijkomt bij de elektriciteitsproductie gerecupereerd om een gebouw te verwarmen. Deze gecombineerde productie van warmte en elektriciteit leidt tot veel hogere globale rendementen.
- Eliptic : De MIVB engageerde zich samen met andere openbaarvervoersmaatschappijen, privéondernemingen, universiteiten en onderzoekscentra in dit nieuw Europese partnership. Het is gebaseerd op een uitwisseling van goede praktijken en studies om na te gaan of het mogelijk is meer remenergie van trams te recupereren en die te benutten op het -net of gebruik te maken van opslagtechnologieën. Het Eliptic-project wil ook komen tot een uitwisseling van goede praktijken, zodat de openbaarvervoersmaatschappijen de overstap zouden kunnen maken naar elektrische bussen.
Pollutiepiek
België, en dus ook het Brussels Gewest, krijgt geregeld te maken met pollutiepieken die een invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Ze worden onder andere veroorzaakt door de opeenhoping van uitlaatgassen van wagens, industriële activiteiten en de uitstoot bij de verwarming van woningen en kantoorgebouwen.
De pollutiepieken komen voor wanneer deze vervuilende stoffen niet goed verspreid kunnen worden wegens de weersomstandigheden: lage temperaturen, geen wind en vooral een thermische inversie (de onderste luchtlagen zijn kouder dan de bovenste, waardoor de verontreinigende stoffen laag bij de grond blijven hangen). Daardoor krijgen we te maken met een slechtere luchtkwaliteit die schade kan toebrengen aan onze gezondheid, en aan die van zwakkere personen in het bijzonder. Deze pieken kunnen enkele uren of dagen aanhouden.
Om deze gevolgen te voorkomen, heeft het Brussels Gewest 4 drempels ingevoerd voor de concentraties van verontreinigende stoffen. Bij elke overschrijding van een drempel wordt de bevolking geïnformeerd, en in sommige gevallen worden er maatregelen genomen om de luchtvervuiling tegen te gaan.
Meer informatie vindt u op luchtkwaliteit.brussels
NOODMAATREGELEN OP 4 NIVEAUS
Om pollutiepieken te voorkomen, moeten er noodmaatregelen genomen worden. Deze maatregelen zijn gericht op het terugdringen van de uitstoot van vervuilende stoffen, zodat de voorziene piek (48 uur op voorhand) niet bereikt wordt. Er zijn 4 interventiedrempels, afhankelijk van de duur en de intensiteit van de te vermijden piek.
![]() |
Drempel 0 (informatie- en sensibiliseringsdrempel): Leefmilieu Brussel moedigt de inwoners aan om een ander gedrag aan te nemen, om zo de uitstoot van verontreinigende stoffen te beperken. Er wordt aangeraden om het openbaar vervoer te gebruiken. |
![]() |
Aanhoudende drempel 0 (informatie- en interventiedrempel): De snelheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt beperkt tot 50km/u. Het openbaar vervoer (MIVB) is gratis, net zoals een dagticket van Villo!. |
![]() |
Interventiedrempel 1: De snelheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt beperkt tot 50km/u. Het openbaar vervoer (MIVB) is gratis, net zoals een dagticket van Villo!. |
![]() |
Interventiedrempel 2: In het hele Brussels Gewest geldt een rijverbod voor alle voertuigen, met uitzondering van bepaalde voertuigen. Het openbaar vervoer (MIVB) is gratis, net zoals een dagticket van Villo!. |
HOE REAGEREN BIJ EEN VERVUILINGSPIEK?
Of je nu een particulier of een bedrijf bent, je bent het slachtoffer van de slechtere luchtkwaliteit, vooral bij een vervuilingspiek. Maar je bent ook onomkeerbaar mee verantwoordelijk voor het terugdringen of zelfs vermijden van zo'n piek.
Hieronder volgen enkele tips in geval van een vervuilingspiek op laag niveau (drempelwaarde 0 of 1):
Als particulier :
- kies voor het openbaar vervoer, of verplaats je te voet of met de fiets
- neem de wagen niet voor korte afstanden (25% van de verplaatsingen met de wagen in Brussel slaan op een afstand van minder dan 1 km)
- indien je desondanks toch de wagen gebruikt, neem een soepele rijstijl aan door de snelheid te beperken, schakelen en bruusk remmen te vermijden, enz. Dit type rijstijl zorgt ervoor dat jouw wagen zowat 20% minder verbruikt en dus minder uitstoot.
- verlaag de temperatuur in jouw woning of in het gebouw waarin je werkt (1 graad komt overeen met 8% van het verbruik)
Als onderneming, school of vereniging kan je eveneens jouw steentje bijdragen:
- sensibiliseer jouw personeel om een milieuvriendelijker vervoermiddel te gebruiken (openbaar vervoer, fiets, te voet, carpooling, enz.)
- licht jouw medewerkers, leerlingen, ouders in over de vervuilingspiek, de te nemen maatregelen en de bestaande alternatieven (via jouw interne communicatiekanalen zoals intranet, newsletter, affiche, enz.)
- zet aanmoedigingsacties op het getouw
- bied jouw medewerkers de mogelijkheid om hun werk zo flexibel mogelijk te organiseren
- verlaag het energieverbruik in jouw lokalen (verlaag de temperatuur, organiseer een "dikke truien" actie, enz.)
- neem deze maatregelen op in jouw Vervoersplan
Onze cel Partnership & Events staat ter beschikking van jouw onderneming, school of vereniging voor informatie en advies over eenvoudige en doeltreffende maatregelen.
Contact: Cel Partnership & Events - 02 515 50 68 - b2b@mivb.brussels
De luchtkwaliteit verbeteren
De noodmaatregelen zijn telkens maar tijdelijk van kracht. Ze dienen niet om de luchtkwaliteit op een structurele manier te verbeteren. De beste manier om de pollutiepieken te bestrijden, is door ons gedrag het hele jaar door aan te passen.
Meer informatie vindt u op luchtkwaliteit.brussels