MET DIT VERTROUWENSCHARTER ENGAGEERT DE MIVB ZICH. VOOR JOU.
Het spreekt voor zich dat een maatschappij die zoveel reizigers vervoert ambitieuze doelstellingen heeft. En dat we bindende werkingsnormen en gedragsregels vatleggen.
Wist je dat de MIVB goed is voor maar liefst 400 miljoen verplaatsingen per jaar, 365/365 en 20u/24? Dat zijn elke dag een miljoen mensen. En daar ben jij er een van! Voor JOU doen wij alles wat we kunnen. En meer. Wat dat concreet inhoudt, lichten we hieronder in de documenten toe. We hopen dat je vol overtuiging dezelfde richting inslaat. Want de MIVB, dat zijn wij niet alleen. Dat zijn wij ALLEMAAL.
Lijst met links
De “mystery client”
Een van de gebruikte meettechnieken om de diensten van de MIVB te controleren is het onderzoek met de “mystery client”. Deze metingen worden grotendeels uitgevoerd door een externe dienstleverancier, gespecialiseerd in de materie. De enquêteurs gedragen zich als echte klanten die op het net reizen.
Tijdens een traject evalueert de “mystery client” de door de MIVB geleverde kwaliteit aan de hand van een aantal kwaliteitscriteria (netheid, onthaal, informatie, attitude …). Andere criteria zoals de stiptheid worden in real time gemeten via geïnformatiseerde systemen.
Gecertificeerde diensten
In 2019 behaalde de MIVB voor het 6de jaar op rij het NF Service-certificaat voor de kwaliteit van haar dienstverlening. De certificatie heeft betrekking op de 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 50 buslijnen en de 12 verkooppunten (BOOTIK en KIOSK), de Customer Services en de dienst Controle van de vervoerbewijzen.
Performante bussen en trams
De vlotte doorstroming van het bovengronds openbaar vervoer blijft één van de grote bekommernissen van de MIVB. Ook al is de balans van de uitgevoerde aanpassingen van de afgelopen jaren om het bovengronds openbaar vervoer uit de verkeersopstoppingen te halen positief, blijft er nog werk op de plank.
De MIVB wil een concreet en ambitieus antwoord geven op de acteruitgang van de reissnelheid van het bovengronds net. Ze stelde een actieplan op onder de noemer “Avanti 2016-2025”. Het plan dat op de tafel ligt, is:
- Een keuze van de lijnen die prioritair moeten worden behandeld
- Een geheel aan te nemen maatregelen per as, om meetbare effecten te verkrijgen
- De mobilisering voor de duidelijke doelstellingen van het tienjarenprogramma
Dit actieplan is afgestemd op de verschillende lijnen en verbindingswegen en stelt suggesties voor die zijn aangepast aan elke lokale situatie: aanpassingen van de verkeerslichten, verkeersplannen, aanpassingen aan de infrastructuur,….
Safety
Er zijn steeds meer reizigers op het openbaar vervoer en het verkeer van metro’s, trams en bussen op het net wordt steeds drukker. Daardoor worden de risico’s ook groter. Daarom heeft de MIVB beslist om te werken met een globaal systeem voor veiligheidsbeheer van het volledige net (metro, tram en bus) om de risico's in verband met de exploitatie zo veel mogelijk te beperken.
Dit globale systeem voor het veiligheidsbeheer omvat een transversale aanpak. Het beschrijft onder meer:
- De verschillende procedures om te voldoen aan de bestaande technische en operationele normen,
- De methodes voor de evaluaties en risicobeheersing,
- De noodplannen, opgesteld in overleg met de bevoegde overheden …
Veiligheid
Om de veiligheid te verzekeren en het veiligheidsgevoel van de reizigers en het personeel te verhogen, zorgt de MIVB voor een versterkte menselijke aanwezigheid op haar net, in nauwe samenwerking met de ordediensten.
De medewerkers van de MIVB zorgen voor een veiligheidsaanwezigheid op het net, ze controleren de vervoerbewijzen, komen tussen bij incidenten, bestrijden storend gedrag, bekeuren overtreders en helpen reizigers.
Om het openbaarvervoersnet te beveiligen, zet de MIVB ook in op technopreventieve maatregelen: camera’s in alle voertuigen, metrostations en gebouwen.
Preventie
Om de veiligheid op haar openbaarvervoersnet te verzekeren, mikt de MIVB ook op preventie, met tal van sociaal-educatieve activiteiten, die vaak worden geleid in samenwerking met externe partners, gericht op verschillende doelgroepen. Ze voert met name acties voor adolescenten en personen in een precaire situatie.
De MIVB riep een nieuwe functie in het leven: deze van maatschappelijk referentiepersoon. Die heeft als taak om erop toe te zien dat de inspanningen op maatschappelijk vlak van de MIVB mooi worden geïntegreerd in haar sociaal-institutioneel kader, via een actieve samenwerking met de bevoegde overheden en de actoren op het terrein. De referentiepersoon beheert enerzijds een projectportefeuille en treedt daarnaast ook op als bemiddelaar voor bepaalde doelgroepen (scholen, vrouwen, daklozen, jongeren, wijkcomités...).